Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Στην “κρισάρα” των θεσμών οι νέες εισοδηματικές ενισχύσεις

Σε μια διαπραγμάτευση με πολύ λεπτές ισορροπίες, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, μπαίνει το οικονομικό επιτελείο, επιχειρώντας να αποσπάσει μια κατ’ αρχήν αποδοχή από τους εταίρους μας ότι υπάρχει το περιθώριο, μέσα στο 2021, να προχωρήσει πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Τις επόμενες ημέρες, θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο αν και ποιο περιθώριο υπάρχει πέρα από τις ενισχύσεις για αναπλήρωση εισοδήματος από την ενεργειακή κρίση και αν υπάρχουν περιθώρια και για αύξησή του, ειδικά για τους οικονομικά ευάλωτους.

Σημείο αναφοράς θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης που θα δεχθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών για το 2021. Αθήνα και Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι ταχύτερη από το 6,1% που εντάχθηκε ως πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, σε αυτήν την συγκυρία, με το ράλι των τιμών των καυσίμων και την συνεχιζόμενη πανδημία, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ESM και του ΔΝΤ είναι βέβαιο ότι θα πειστούν πιο δύσκολα για τα ελληνικά επιχειρήματά. Θα δεχθούν μεν μια μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να δεχθούν να μην μείνει ένα περιθώριο από τα επιπλέον έσοδα για τις ανάγκες της ενεργειακής κρίσης τους πρώτους μήνες του 2022.

Τούτο όταν έχουν ήδη εγκρίνει 1 δισ. έκτακτες δαπάνες για το 2021: το ποσό των 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα 500 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις της ενέργειας.

Ωστόσο ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στο 7% και ίσως και παραπάνω, ασκεί πολιτικές πιέσεις για την διανομή ενός “μερίσματος ανάπτυξης” όπως έχει συνηθίσει να λέγεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό, λέγοντας ότι “σε λίγες μέρες θα έχουμε τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και εκεί θα υπάρχουν ανακοινώσεις” και, διαβεβαιώνοντας πως “κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος”, επεσήμανε ότι “έχουμε αποδείξει πως όχι μόνο μπορούμε να παράγουμε πλούτο, αλλά και να τον μοιράσουμε”.

Το θέμα αναμένεται να “κλειδώσει” την επόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη όταν θα γίνει ο τελικός κύκλος συναντήσεων για την 12η αξιολόγηση με τους θεσμούς, οπότε και οι δύο πλευρές θα έχουν οριστικοποιήσει τα περιθώρια και θα αρχίσει η συζήτηση για τους δικαιούχους.

Η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μια δεύτερη διαβούλευση με τις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα θα αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Αθήνα θα βρεθεί μέσα στην εβδομάδα, ο υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής Ντέκλαν Κοστέλο, για ένα “τσεκάρισμα” στα πρώτα 13 ορόσημα του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για την γενικότερη προετοιμασία στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

Από τα συμπεράσματα που θα βγάλει, θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. Πληροφορίες θέλουν ο αξιωματούχους της ΕΕ να μένει ικανοποιημένος και σε επίπεδο υλοποίησης, αλλά και σε επίπεδο προετοιμασίες. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μέχρι και το τέλος του χρόνου και την πρώτη κανονική δόση ύψους 3,7 δισ. ευρώ για το ελληνικό πρόγραμμα 2.0.

Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να ολοκληρωθούν και τυπικά τα πρώτα ορόσημα (με τις υπογραφές και των εμπορικών τραπεζών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα), ώστε να προχωρήσει στο αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης του προγράμματος πριν το τέλος του χρόνου.

capital.gr