Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας έθεσε ο Πολάκης στη ΠΓ, αιχμές από τους «87»: Επιβάλλονται κανόνες στον Νέο ΣΥΡΙΖΑ που δεν εκφράζουν την Αριστερά

Αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ οχτώ άτομα που πρόσκεινται στην ομάδα των «87». Πρόκειται για τους Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου.

Σε κείμενό τους λένε «οχι» στην εισήγηση του προέδρου για τα ΜΜΕ του κόμματος, καθώς και στην είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

«Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στον Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν», τονίζουν χαρακτηριστικά σε κείμενό τους.

Θέμα ηγεσίας από τον Παύλο Πολάκη

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

«Η ηγεσία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση. Χρειάζεται αλλαγή και εγώ θα συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής» φέρεται να δήλωσε, ενώπιον των μελών της Π.Γ. «Δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει, να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή», φέρεται να απάντησε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Παύλος Πολάκης κατα πληροφορίες ανέφερε «με την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο κόμμα μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Δυστυχώς, παράγουμε πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή. Πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και την θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος, πρέπει να περάσουμε σε μία σαφή, ξεκάθαρη και συγκεκριμένη πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με την διαπλοκή, που να φέρνει ελπίδα στην νέα γενιά. Δυστυχώς η σημερινή μας ηγεσία από ό,τι βλέπω κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Για αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα, και όσο τουλάχιστον με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για αυτό».

Η σύγκρουση Πολάκη – Λινού και η αποπομπή

Η νέα κλιμάκωση στις σχέσεις του Πολάκη με την ηγεσία του κόμματος έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σύγκρουση Πολάκη – Λινού, την οποία στην Κουμουνδούρου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το προηγούμενο διάστημα. Ο βουλευτής των Χανίων με συνεχείς αναρτήσεις δεν σταμάτησε να κατηγορεί την καθηγήτρια Επιδημιολογίας για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει το ινστιτούτο Prolepsis το οποίο διευθύνει.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε εξαπολύσει ευθεία επίθεση προς την ηγεσία: «Την ίδια στιγμή που εμένα με έθεσαν εκτός Κ.Ο. με ένα στημένο και ψεύτικο κλάμα σε μισή ώρα, χωρίς να με ρωτήσουν ή να με ειδοποιήσουν, χρειάζονται –λέει– έρευνα από “ανεξάρτητο τεχνοκράτη” για να βγάλουν συμπέρασμα γι’ αυτά που αποκαλύφθηκαν για τη Λινού. Δουλευόμαστε ψιλό γαζί μου φαίνεται και προφανώς αυτά δεν γίνονται δεκτά». Συμπλήρωσε μάλιστα σε έντονο ύφος πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ξέρει τι της γίνεται ή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενόψει εξελίξεων ή στήνει παιχνιδάκια.

Η «σύρραξη» γενικεύεται, καθώς και ο Μάρκος Χατζησάββας από την πλευρά Πολάκη με ανάρτησή του επιτέθηκε στον διευθυντή του γραφείου του προέδρου, Μανώλη Καπνισάκη. «Δεν είναι ο γιαλός στραβός», κατέληξε συμπερασματικά.

Το χρονικό της κρίσης στις σχέσεις με την ηγεσία

Οι σχέσεις του Παύλου Πολάκη με τη νέα ηγεσία πήραν την «κατηφόρα» όταν στις αρχές του χρόνου διαφώνησε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πως «δεν θα μπορούμε να πάμε στα ορεινά χωριά μας».

Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αμηχανία. Ακολούθησε τον Φεβρουάριο η ψηφοφορία στη Βουλή από την οποία επέλεξε να απέχει. Τον ίδιο μήνα οι σχέσεις του Χανιώτη βουλευτή με τον Στέφανο Κασσελάκη πέρασαν από νέες «φουρτούνες», καθώς ο Παύλος Πολάκης τού άσκησε κριτική για τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση στο θέμα των εξοπλισμών. «Αν θες να φύγεις, φύγε», του είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου προσπαθώντας να μη ρίξει «λάδι στη φωτιά» δεν επιβεβαίωσε ποτέ το συγκεκριμένο επεισόδιο, το οποίο όμως έγινε γνωστό από μέλη του άτυπου οργάνου.

Ο πρόεδρος είχε εξαγγείλει κυρώσεις σε όσους δεν τήρησαν τη γραμμή στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και τον Μάρτιο τον «καρατόμησε» από συντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος. Θεωρήθηκε τότε, ωστόσο, πως η τιμωρία ήταν «μισή», καθώς ανέλαβε τον γνώριμο για εκείνον τομέα της Διαφάνειας.

Αναλυτικά το κείμενο των 87:

«Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το κόμμα μας.

Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν δόθηκε καμία πρόταση του προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο.

Παρά την προσωπική δέσμευση του προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε., σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στον Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την Αριστερά δεν εκφράζουν.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματά τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς τον χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματός μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης.

Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και τη μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Οθωνα Ηλιόπουλου έγινε για λόγους αλλότριους, από τη μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη συντήρηση.

Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες της παράταξής μας».

ΠΗΓΗ  kathimerini.gr