Πέμπτη
10
Οκτώβριος
TOP

Συρρικνώνουμε ΦΠΑ χωρίς μεταναστευτικούς αστερίσκους

Πατριωτική ρεαλιστική πρόταση από τη Νίκη και τον βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα, Ανδρέα Βορύλλα

Γράφει ο Ανδρέας Βορύλλας

Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα

Η βασική πρόταση του κόμματός μας για την ακρίβεια είναι η δραστική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% των τροφίμων στο 8% και του βασικού συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 20%. Με την γενναία μείωση της έμμεσης φορολογίας και με την εποπτεία της αγοράς για την αισχροκέρδεια, οι πολίτες θα δουν ουσιαστική βελτίωση στην αγοραστική τους δύναμη.

Ένα ακόμα ζήτημα που δεν περνά απαρατήρητο, είναι η παρ. 4 του άρθρου 26 του νομοσχεδίου, η οποία ορίζει τα εξής: «4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι δυνατή η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον: α) έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους κέντρα και δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α΄ 51), όπως αυτό προκύπτει από σχετική βεβαίωση, που εκδίδεται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου …».

Για το κόμμα μας είναι ταπεινωτικό, προσβλητικό και απαράδεκτο για τους Έλληνες που διαβιούν στα ακριτικά νησιά μας, να συσχετίζεται η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% με την ύπαρξη διαφόρων κέντρων και δομών φιλοξενίας λαθρομεταναστών και προσφύγων!

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος μας, «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους». Οπότε η ύπαρξη μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δικαιολογείται μόνο από τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών μας ως την γεωγραφική τους θέση, την απομόνωση από την ηπειρωτική χώρα και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην ανάπτυξή τους.

Για εμάς είναι παντελώς απαράδεκτη η συσχέτιση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με την ύπαρξη κέντρων και δομών φιλοξενίας λαθρομεταναστών και προσφύγων και αντίκειται κατά την γνώμη μας στο σκεπτικό της παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος μας.

Επίσης να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Οδηγία 2006/112/ΕΚ, στο άρθρο 104 παρ. 2 αναφέρεται ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Με την παρούσα κωδικοποίηση και εναρμόνιση με το δίκαιο της ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσπαθήσει να επαναφέρει τα οριζόμενα στο άρθρο 104 παρ. 2 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ αν όχι στο σύνολο τους, στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, δικαίωμα που αν και προβλέπεται, δυστυχώς απεμπολήσαμε τα χρόνια των μνημονίων.

Επίσης πολύ σημαντικό θεωρούμε ότι στο δίκαιο της ΕΕ, δεν εντοπίσαμε καμιά Οδηγία και Κανονισμό που να συσχετίζει την ύπαρξη μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μια περιφέρεια, με την ύπαρξη κέντρων και δομών φιλοξενίας λαθρομεταναστών και προσφύγων, επομένως η εν λόγω διάταξη μάλλον κατά τη γνώμη μας αντίκειται στο δίκαιο της ΕΕ, είναι καθαρά μια λανθασμένη επινόηση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σας καλούμε να τροποποιηθεί η εν λόγω απαράδεκτη παράγραφος, ενώ η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, να επεκταθεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως στη Λήμνο, Σκύρο, Κάρπαθο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάσο, Σύμη, Ικαρία και Καστελόριζο. Επίσης η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό των συντελεστών του ΦΠΑ να εφαρμοστεί εκτός των παραπάνω νησιών, σε όλα τα μικρά νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η εφαρμογή του mydata και τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και στους λογιστές.

Συγκεκριμένα από τις Περιοδικές Δηλώσεις ΦΠΑ του έτους 2024, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προ-συμπληρώνει τις κατηγορίες εκροών και εισροών, βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, χωρίς να αποδέχεται διαφοροποίηση και αποκλίσεις μεγαλύτερες του 30%, ενώ το παραπάνω ποσοστό θα μειώνεται συνεχώς, το οποίο αναμένεται να μηδενιστεί από 1/1/2025.

Έχει τεθεί επανειλημμένα το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων της αγοράς, να μην εφαρμοστεί το μέτρο του κλειδώματος των Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία της πλατφόρμας myDATA.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να προβεί στην άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων, που υπάρχουν στην πλατφόρμα myDATA και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των λογιστηρίων και έπειτα να υιοθετήσει λύσεις «κλειδώματος», που ενδεχομένως να αντιβαίνουν τις βασικές αρχές της Οδηγίας 2006/112 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη γνώμη μας η Οδηγία 2006/112 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κεφάλαιο 5 και στα άρθρα 250 ως 261, δεν προβλέπει την δυνατότητα προ-συμπλήρωσης και «κλειδώματος» των Δηλώσεων ΦΠΑ από τις φορολογικές αρχές.

Ειδικότερα το άρθρο 250, παρ. 1 αναφέρει ότι, «Κάθε υποκείμενος στον φόρο οφείλει να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ που να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την εξακρίβωση του ποσού του φόρου που έχει καταστεί απαιτητός …..».

Επομένως οι περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ συμπληρώνεται ελεύθερα από τον υπόχρεο, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό από την φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη της Οδηγίας 2006/112. Ενδεχομένως κατά την γνώμη μας, η πρακτική «κλειδώματος» των δηλώσεων ΦΠΑ να αντίκειται με την νομοθεσία της ΕΕ.

Και επειδή πριν λίγες μέρες συζητήσαμε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025 – 2028, ενόψει της κατάθεσής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επαναλάβουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να στηρίζεται στην υπέρ απόδοση φόρων όπως του ΦΠΑ για να συμμαζέψει το χρέος.

Το κόμμα μας θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ στην Κύρωση του Κώδικα νομοθεσίας που αφορά στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, συμφωνώντας απολύτως με την κωδικοποίηση του Κώδικα νομοθεσίας που αφορά στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, διαφωνώντας όμως με την διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Τέλος, στο πνεύμα της παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος μας για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, σας καλούμε η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό των συντελεστών του ΦΠΑ, να επεκταθεί στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Ανδρέας Βορύλλας – ΝΙΚΗ Ολομέλεια 9/10/2024