Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Τα προβλήματα και οι αγωνίες της επιχειρηματικής κοινότητας επί τάπητος στη συνάντηση Χατζηθεοδοσίου – Ανδρουλάκη

Τα ζητήματα που προκύπτουν στην αγορά εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια, τον ενημέρωσε για το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και για το πλήγμα που δέχεται η επιχειρηματική κοινότητα από την ραγδαία άνοδο αυτού του κόστους τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που στο γραφείο του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή  ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ. επέλεξε στις πρώτες του συναντήσεις, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να ενημερωθεί για το έργο που προσφέρουν τα Επιμελητήρια της χώρας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες- εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη ότι χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος για «καταιγίδα» λουκέτων στον αγορά, κάτι που θα είναι καταστροφικό και για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ. να επιτύχει στο δύσκολο έργο που ανέλαβε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε επίσης με τους Γιώργο Καρανίκα, Πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και  Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, που ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά σε σχέση μα τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Είμασταν τρίτοι στα ποσά που ξοδέψαμε αναλογικά με το ΑΕΠ μας και από τους τελευταίους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση και η κατανομή των κονδυλίων ήταν λανθασμένη.

Ως απάντηση στην κρίση της Πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για να στηρίξει αυτούς που η πανδημία χειροτέρευσε τη θέση έτους στην πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο με κριτήρια αγοράς από εγχώρια και εξωχώρια τραπεζικά ιδρύματα αποκλείει αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μετά τη συζήτησή μας με τους εκπροσώπους των φορέων προτείναμε ενδεικτικά:

  • να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες,
  • ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμφώνησε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να υπάρχει τακτική και ουσιαστική επικοινωνία για να αξιολογηθεί η οικονομική πορεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.