Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Θ. Βασιλόπουλος (Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου-Δήμαρχος Καλαμάτας): Αυτά γίνονται, αυτά σχεδιάζονται, για αυτά δεσμεύομαι (video)

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης παραχώρησε στην εκπομπή «διάλογοι» της τηλεόρασης BEST ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου. Ο Θανάσης Βασιλόπουλος αρχικά προσέγγισε τα ανοιχτά θεσμικά θέματα που για τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολλά.

Αρχικά, μίλησε για την συνεργασία με την κυβέρνηση και τις οικονομικές δυσαναλογίες το 2024 και μη… μασώντας τα λόγια του έκανε λόγο πως αυτή «δεν ήταν θετική, αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά ζητήματα, δεν είχαμε χρηματοδοτικά εργαλεία, υπήρξαν αρκετά προβλήματα», για να συνεχίσει ακολούθως αξιολογώντας την κατάσταση ως Πρόεδρος της ΠΕΔ για το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τις ΔΕΥΑ «…είμαστε κατά, δεν έχει τίποτε να προσθέσει». Στάθηκε εδώ στο παράδειγμα της ΔΕΥΑ Καλαμάτας που υλοποιεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 60 εκατ. €, που έχει ένα σημαντικό αποθεματικό και δεν έχει οφειλές. Μίλησε παράλληλα για το θέμα της αίρεσης της εισπραξιμότητας που βάζει το νομοσχέδιο αναφέροντας πως λειτουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και με την ΡΑΑΕΥ να αναλαμβάνει στις περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, χάνουν οι ΔΕΥΑ τον αυτοδιοικητικό αλλά και τον κοινωνικό τους ρόλο και σε αυτό δήλωσε την κάθετη αντίθεσή του «γιατί οι ΔΕΥΑ δεν είναι επιχειρήσεις απλά, έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό πρόσωπο και δεν μπορούν να μπουν να μπαίνουν όλα σε ένα… τσουβάλι», καταθέτοντας την πρόταση θα μπορούσαν να μπουν και οι ΔΕΥΑ κάτω από την επιτήρηση του Παρατηρητηρίου .

Για το τέλος ταφής απορριμμάτων θέμα που έθεσε πρόσφατα στην συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο η εκρηκτική κατά 175% αύξησή του μέσα σε λίγα χρόνια αποτελεί «θηλιά» για τους δήμους με τον κ. Βασιλόπουλο να αναφέρει πως δεν μπορεί να «σκάει αυτή η αύξηση διαρκώς στους πολίτες». Για τους σταθμούς μεταφόρτωσης σύντομα έρχεται η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία, διευκρίνισε πως για τον σταθμό της Δυτικής Μάνης απαιτείται μια έγκριση από το Δασαρχείο, ενώ στην Καλαμάτα με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση τρέχει η διαδικασία για τον κλειστό σταθμό μεταφόρτωσης «θα είναι έτοιμος το 2026» -και θα προσφέρει και εξοικονόμηση σε κόστος και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών- και έτσι θα δοθεί η προοπτική «βγαίνουν και απογευματινά ή βραδινά δρομολόγια απορριμματοφόρων».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ καυτηρίασε το γεγονός πως οι δήμοι δεν είχαν μέσα στο 2024 αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια τους για να τρέξουν τον σχεδιασμό τους «το 2024 κινηθήκαμε μέσα από ότι δυνατότητες υπήρχαν από το ταμείο Ανάκαμψης και ότι είχαμε εξασφαλίσει από το 2021» και σημείωσε πως αναμένεται ένα νέο εργαλείο κάτι σαν «Α. Τρίτσης 2», που «θα υπάρχει ένα σημαντικό ποσό και θα μπορεί κάθε δήμος να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις», ενώ τις τελευταίες ημέρες ήρθε μια ακόμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της κατανομής για δήμους που δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές «και θεωρώ πως θα μπούμε στο 2025 πιο δυνατοί καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που έχουμε και περιμένοντας νέες χρηματοδοτήσεις να διαχειριστούμε». Ο κ. Βασιλόπουλος μίλησε ακολούθως για το τέλος ανθεκτικότητας που πρέπει να επιστρέφει στην αυτοδιοίκηση και γενικά «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που χρηματοδοτούνται οι δήμοι».

Για το νέο Κώδικα αναφέρθηκε στις αλλαγές και στο ζήτημα που πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα που είναι οι αρμοδιότητες, και, στάθηκε στην πρόταση για την ανάδειξη των αρχών από τον α’ γύρο «είναι ένα ζήτημα που έρχεται να μας προβληματίσει, δεν ξέρω να καταλάβω τι προσφέρει αυτό», αναρωτήθηκε εμφατικά  προσθέτοντας «θα υπάρχουν αρκετά προβλήματα, θα δούμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, συμφωνίες για το πως θα διεκδικήσουν, ποιος θα βγει μπροστά, ποιος θα είναι ο… λαγός ας πούμε που θα τραβήξει τη δεύτερη επιλογή, δε νομίζω πως θα βοηθήσει» και καταθέτοντάς την άποψη πως δεν απαιτείται ένα νέο εκλογικό σύστημα και πως η ΠΕΔ θα εκφραστεί «με αίτημα το εκλογικό σύστημα να είναι λειτουργικό και με σαφήνεια».

Η συζήτηση στην συνέχεια πήγε στα ζητήματα του δήμου Καλαμάτας με πρώτο το κρίσιμο ζήτημα των 100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων σημειώνοντας πως δεν είναι κάτι το θεωρητικό «αλλά βλέπουμε ήδη τα έργα να υλοποιούνται». Στάθηκε ειδικά στην τεχνογνωσία, στη νοοτροπία και τον σχεδιασμό που αποκτά η Καλαμάτα «για να γίνει και το περιβαλλοντικό κέντρο της Πελοποννήσου, είναι υποχρέωση στις γενιές που έρχονται να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία από αυτή που παραλάβαμε εμείς». Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως όλος ο σχεδιασμός πλέον γίνεται για έργα με βιοκλιματικά υλικά για να υπάρχει καλύτερη ποιότητα και συνθήκες ζωής, πως αναμένεται να φυτευτούν 20.000  δέντρα, πως τρέχει ο σχεδιασμός μαζί με άλλες 6 πόλεις για ένα τοπικό «εξοικονομώ», ενώ μίλησε πως ήδη ο δήμος για ένα ερευνητικό πρόγραμμα εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά. Παράλληλα έχει υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα παραγωγής, αποθήκευσης και πώλησης ενέργειας με τα οφέλη να πηγαίνουν στην υποστήριξη των ευάλωτων οικογενειών, ενώ ετοιμάζεται και πρόταση που υποβάλλεται για την υποστήριξη της κίνησης στην πόλη με ηλεκτροκίνητα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Εδώ ζήτησε «πίστωση χρόνου ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και το επόμενο διάστημα ξεκινούν και σεμινάρια στο προσωπικό μας και θα έρθει ο καιρός να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις…» και στάθηκε και στην πρόταση που ετοιμάζεται για την ενεργειακή αυτονομία ένα στυλ ΣΔΙΤ σε όλα τα δημοτικά κτήρια «θα φανούν πράγματα, βλέπουμε να αλλάζουν πράγματα, στον πολίτη ακόμη δεν έχουν φανεί» και το ξεκαθάρισε πως «θα έχουμε αποτύχει εάν δεν έχουν δείξει δείγματα γραφής μέσα στη θητεία μας. Θα πάμε δυνατά και θα φανούν πράγματα που θα αλλάζουν περιοχές, και θα καταλάβουν πολίτες και επισκέπτες πως σε αυτή την πόλη κάτι αλλάζει περιβαλλοντικά και κοινωνικά».

Μετέπειτα αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που τα χαρακτήρισε «πολλά και ουσιαστικά» αναφέροντας πως «αυτή τη στιγμή γράφει και πάλι ιστορία στα θέματα ύδρευσης» μιλώντας αναλυτικά για τα όσα προωθούνται στον τομέα αυτό με στόχευση και την αξιοποίηση των πηγών του Αγ. Φλώρου και για τα όσα εξελίσσονται ήδη σε έργα με τον αγωγό Φ800, τις δεξαμενές και τις γεωτρήσεις από νωρίς βόρεια της Καλαμάτας για να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα.

Ακόμη προσεγγίστηκε το αθλητικό κέντρο και οι συζητήσεις που εξελίσσονται σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, τα πολεοδομικά ζητήματα που σημείωσε τα βήματα που έχουν γίνει πυκνοδομημένα της Ανατολικής παραλίας, την Κηπούπολη, η ανατολική πόλη και η διάνοιξη της οδού Κρήτης -ένα θέμα που σύμφωνα με τα όσα σημείωσε «καταφέραμε και το ξεκολλήσαμε… και φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε άνοιγμα προσφορών και μετά έχουμε οριστικό ανάδοχο σε ένα έργο που πάει μαζί σε μελέτη και πράξη εφαρμογής»- αλλά και τα τοπικά πολεοδομικά.

«Το ανατολικό κέντρο αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος μιλώντας για τα όσα εκεί προγραμματίζονται με την 100 στρεμ. ανάπλαση -τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί η τελική εικόνα από τους μελετητές- ενώ έρχεται να προστεθεί στον χώρο με γρήγορους ρυθμούς και το πανεπιστήμιο το κέντρο τουρισμού και γαστρονομίας προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες και ο διαγωνισμός για αυτό «project που θα τοποθετήσει την Καλαμάτα σε ένα άλλο επίπεδο».

Κουβέντα υπήρξε και για το θέμα της μεταστέγασης των Ρομά στη Μπιρμπίτα με το πρόγραμμα να λήγει στις 31/12/2025 «και πρέπει να βιαστούμε και πιέζουμε με κάθε τρόπο, μέσα στον Ιανουάριο θέλω να πιστεύω πως πάρουμε την έγκριση για να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα και όταν υπάρχει αυτή η εναλλακτική… θα πάμε εκεί και θα τα γκρεμίσουμε, να αποδοθεί ο χώρος στους ιδιοκτήτες».

Για το μεγάλο αντιπλημμυρικό σημείωσε πως δεν έχει κλείσει η κουβέντα και η διεκδίκηση με τα ποσά να παραμένουν δεσμευμένα και με τον Δήμαρχο να στέλνει επιστολή στην αρμόδια διεύθυνση και στον Υπουργό για να υπάρξουν απαντήσεις, ενώ μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται με πρωτοβουλίες του δήμου.

Αναφορά και στο κυκλοφοριακό με το βλέμμα για το κέντρο να είναι στη νέα κυκλοφοριακή μελέτη (μέσα στο 2025), στην αξιοποίηση των αστικών γραμμών -η διασύνδεση της αγοράς με το κέντρο παραδέχθηκε πως δεν πέτυχε αλλά η προσπάθεια θα συνεχιστεί- και στην προοπτική για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης «στον χώρο μπροστά από την Π.Ε. υπάρχει συζήτηση με τον Περιφερειάρχη ώστε να το προκηρύξει η Περιφέρεια». Τέλος προσεγγίστηκαν και τα θέματα των μεγάλων έργων όπως το Καλαμάτα – Ριζόμυλος αλλά και η προσπάθεια για την τουριστική ενδυνάμωση του προφίλ της Καλαμάτας.