Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Θέματα υγείας και πρόνοιας σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σύσκεψη για την στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσον αφορά σε θέματα υγείας και πρόνοιας συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Υγείας Αγγελου Χρονά και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσου Γκιολή, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννη Μαλτέζου και του προέδρου της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Τάσου Σαρδέλη, καθώς και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, τέθηκαν οι προτεραιότητες όσον αφορά στους δύο πιο πάνω τομείς.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον τομέα της υγείας ως προτεραιότητες τέθηκαν η πρόληψη καθώς και η καταγραφή αναγκών σε εξοπλισμό των δημόσιων δομών υγείας, ενώ όσον αφορά στην πρόνοια επισημάνθηκε η βαρύτητα που θα δοθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην λειτουργία προνοιακού χαρακτήρα ιδρυμάτων.

ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗ COVID-19 ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, με έγγραφό του το Τμήμα Δημόσιας Υγιενής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ενημερώνει τις Περιφερειακές Ενότητες δίνοντας οδηγίες σχετικά με την εξυγίανση και απολύμανση εσωτερικών χώρων, για την αποτροπή διάδοσης της covid-19.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο πιο πάνω έγγραφο:

“Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του Κορονοϊού (SARS-CoV-2) στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως και ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου, λόγω της πιθανής επιβίωσης του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον για αρκετές ημέρες, οι εσωτερικοί χώροι και οι περιοχές που έχουν πιθανά μολυνθεί από τον ιό πρέπει να εξυγιαίνονται και να  απολυμαίνονται πριν την επαναχρησιμοποίηση τους.

Σε κάθε περίπτωση για την  διενέργεια εφαρμογών απολύμανσης σε εσωτερικούς χώρους χώρους θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής:

Οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση

Για κάθε Υπηρεσία/φορέα θα πρέπει να καταρτίζεται ένα μόνιμο πρόγραμμα
διαδικασιών για τον καθαρισμό και την απολύμανσή τους, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι χώροι και σημεία επαφής καθαρίζονται επαρκώς. Ολο το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να γνωρίζει καλά τις ενδεδειγμένες τεχνικές καθαρισμού. Οι διαδικασίες καθαρισμού πρέπει να λαμβάνουν χώρα πριν την απολύμανση.

Για τη χρήση απορρυπαντικών (σαπούνια και άλλα καθαριστικά) πρέπει να
χρησιμοποιείται χλιαρό νερό, ενώ για τη χρήση απολυμαντικών, π.χ χλωρίνης, κρύο νερό για την αποφυγή της δημιουργίας ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Μετά τον καθαρισμό με την χρήση κατάλληλου απορρυπαντικού, η επιφάνεια πρέπει να στεγνώσει για να ακολουθήσει η απολύμανση με χρήση κατάλληλου απολυμαντικού, το οποίο πρέπει να είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ, με ιοκτόνο δράση (συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών) και να συνοδεύεται από τα σχετικά δελτία ασφαλείας. Η εφαρμογή του γίνεται με την αυστηρή τήρηση των όρων και οδηγιών χρήσης τους και εξασφαλίζεται και επαρκής αερισμός του χώρου.

Οι ανθρώπινοι κορονοϊοί αδρανοποιούνται με διαδικασία απολύμανσης
επιφανειών εντός ενός λεπτού με αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως: Υποχλωριώδες νάτριο σε συγκέντρωση 0,1%, Αιθανόλη 70% και Υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,5%. Συστήνεται επίσης ο επαρκής φυσικός αερισμός των χώρων.

Επισημαίνεται πως πρέπει να γίνει έλεγχος ώστε να μην έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ανάμειξης καθαριστικών και απολυμαντικών, εκτός αν οι ετικέτες υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός τους ενδείκνυται.

Εφαρμογή  Απολύμανσης μέσω εκ νέφωσης

Στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης SARS-CoV-2 , η εξυγίανση των χώρων των επιφανειών και των αντικειμένων είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να ενημερωθεί με εισήγηση η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε και εν συνεχεία ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (μέσω ΕMail) ή εναλλακτικά ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας (έδρας) θα εισηγείται την έγκριση ή όχι της εφαρμογής.

Επισημαίνουμε ότι η  εφαρμογή και ο σχεδιασμός των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (π.χ. Επόπτες Δημόσιας Υγείας). Το προσωπικό (εφαρμοστές) που εκτελεί τις συγκεκριμένες εφαρμογές πρέπει να είναι εξειδικευμένο (π.χ. απόφοιτοι της σχολής απολυμαντών ή άλλης ειδικότητας κατάλληλα εκπαιδευμένης), να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας”.