Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Τι γίνεται με τα γιοτ και τις βίλες των Ρώσων μεγιστάνων μετά την κατάσχεση;

Γιοτ και βίλες Ρώσων ολιγαρχών κατασχέθηκαν από τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αρχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό όμως ήταν το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι τι θα κάνουν με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία;

Σύμφωνα με αναλυτές, το κομμάτι αυτό είναι εξαιρετικά περίπλοκο και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, με την διαχείριση των assets που κατασχέθηκαν να εξαρτάται από το εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι καταστάσεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν έχουν ξανασυμβεί», δηλωσε ο Benjamin Maltby νομικός στην Keystone Law της Βρετανίας. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι γενικά με τις κυρώσεις και μόνο, οι χώρες δεν μπορούν να αποκτησουν κυριότητα στα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών. Σε αυτό το σημείο, δικαιούνται απλώς να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσουν την χρήση τους από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Τι προβλέπεται συνήθως

Βάσει του αμερικανικού δικαίου και του δικαίου που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στην ιδιοκτησία των Ρώσων που βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων, δεν μπορούν όμως να μεταβιβαστούν ή να πωληθούν. Οι αρμόδιες αρχές, τουλάχιστον βάσει του αμερικανικού δικαίου, προκειμένου να αποκτήσουν την κυριότητα, θα πρέπει να αποδείξουν ότι η περιουσία συνεισφέρει σε εγκληματικές δραστηριότητες ή προήλθε από έσοδα εγκληματικών δράσεων.

ti-ginetai-me-ta-giot-kai-tis-viles-ton-roson-megistanon-meta-tin-kataschesi0

*το σκάφος 600 εκατ. δολαρίων του Αλίσερ Ουσμάνοφ, ονόματι Dilbar, που κατασχέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις γερμανικές αρχές σε ναυπηγείο του Αμβούργου.

Μία τέτοια διαδικασία απόδειξης μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όπως φαίνεται και από περιστατικά του παρελθόντος. Ωστόσο, τίθεται και νέο εμπόδιο στην διαδικασία αυτή: οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν εταιρείες-κελύφη (shell companies), επενδυτικά ταμεία, offshore εταιρείες και ένα μεγάλο δίκτυο από οικογενειακά μέλη και συνεργάτες, ώστε να κρύψουν το μέγεθος της πραγματικής τους περιουσίας. Τα σούπερ γιοτ, σχεδόν πάντοτε, είναι στην ιδιοκτησία άλλων νομικών οντοτήτων και όχι στα ίδια τα χέρια των πλουσίων. Επίσης, συνήθως φέρουν σημαία φορολογικών παραδείσων.

Κάποια κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να πάρει την κυριότητα των περιουσακών στοιχείων, εάν η εισαγγελία αποδείξει το έγκλημα, την σχέση του περιουσιακού στοιχείου με αυτό, καθώς και την ιδιότητα του ιδιοκτήτη. Εάν το κράτος αποφασίσει να το μεταπωλήσει, παραδοσιακά τα έσοδα καταλήγουν στις αστυνομικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία, οι βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης ενός πλαισιου για fast -track διαδικασίες παγώματος των περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών, που δεν έχουν καταλήξει ακόμη επίσημα στις λίστες των κυρώσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Πηγή: moneyreview.gr