Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Το Μιναγιώτικο Φράγμα στη Μεσσηνία στους 15 μεγαλύτερους διαγωνισμούς -ΣΔΙΤ που τρέχουν σήμερα στην Ελλάδα

Τα έργα με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και μεγάλοι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ τρέχουν για πολλές και διαφορετικές υποδομές. Τα έργα αυτά έρχονται να προσθέσουν πλούσιο αντικείμενο στην κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που οι κατασκευές δείχνουν να έχουν πάρει τα πάνω τους.

Όπως όλες οι μέθοδοι υλοποίησης έργων υποδομής, έτσι και τα έργα-ΣΔΙΤ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Στα μεγάλα θετικά μπορεί κάποιος να βρει την υλοποίηση έργων που δεν μπορούν να τραβήξουν εύκολα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενώ το ποσό της σύμβασης δεν καταγράφεται στο δημόσιο χρέος. Από την άλλη η συσσώρευση έργων-ΣΔΙΤ δημιουργεί νέες υποχρεώσεις πληρωμών (που κυρίως είναι πληρωμές διαθεσιμότητας) σε βάθος χρόνου.

Αυτό που μπορεί να πει κανείς για τα έργα με τη μορφή ΣΔΙΤ είναι πως έχουν αλλάξει τη δυναμική των κατασκευών και έχουν σίγουρα επηρεάσει το πως μπορεί τελικά να υλοποιηθεί ένα έργο με την συνεργασία Πολιτείας και Αγοράς. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά και να δούμε ποιοι είναι οι 15 μεγαλύτεροι διαγωνισμοί-ΣΔΙΤ που τρέχουν στην χώρα.

1.Θεσσαλονίκη-Έδεσσα με κόστος 444,9 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του άξονα στον οποίο περιλαμβάνεται η παράκαμψη Χαλκηδόνας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.

2.Λειτουργία και Συντήρηση Μετρό Θεσσαλονίκης με κόστος 362,08 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΤΜ-EGIS projects. Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η παροχή των υπηρεσιών, όπως αυτές περιγράφονται στα τεύχη της Σύμβασης, καθώς και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος IT-ERP υποστήριξης της διοικητικής λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενσωματωμένου και σε λειτουργική ενότητα με τα λοιπά υφιστάμενα συστήματα (λογισμικό, λειτουργική υποδομή/εξοπλισμό και κεντρικά υπολογιστικά συστήματα) του Μετρό Θεσσαλονίκης. H διάρκεια της σύμβασης είναι 11 έτη και θα υπογραφει στις 4 Οκτωβρίου.

3.Διπλό Φράγμα Ταυρωνίτη με κόστος 267,09 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Για το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό θα πραγματοποιηθούν έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής υποδομών:
(1) του Φράγματος Ντεριανού (θέση Παπαδιανών) επί του παραπόταμου Ντεριανού του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων,
(2) του Φράγματος Σεμπρωνιώτη επί του ομώνυμου παραπόταμου του ποταμού Ταυρωνίτη και των συνοδών τεχνικών έργων κ.α.

4.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης με κόστος 255 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Ανάδοχος έχει αναδειχθεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις 2 Πανεπιστημιουπόλεις, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

5.Νέο Πρωτοδικείο Αθηνών με κόστος 254,4 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2023. Συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ,ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-TEKAΛ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών.

6.Δράμα-Αμφίπολη με κόστος 248,5 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου με συμμετοχές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των τμημάτων Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη μήκους ~29.5 χλμ και Μαυρολεύκη – Δράμα μήκους ~13.5 χλμ. και συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία, συντήρηση, χρηματοδότηση του βασικού οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη συνολικού μήκους ~43 χλμ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες.

7.Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας με κόστος 255,6 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετείχαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το έργο περιλαμβάνει σύνθετα έργα όπως η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα.

8.Φράγμα Ενιπέα Τρικάλων με κόστος 230 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων.

9.Μεταφορά-Διανομή Νερού Νέστου στην Πεδιάδα Ξάνθης με κόστος 210 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός είναι στα πρόθυρα εκκίνησης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 300 μήνες. Αφορά αφενός στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, το έργο αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το ~22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

10.Τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας με κόστος 163 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 και είναι διπλός. Στο πρώτο cluster περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στο δεύτερο επτά ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ.ε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η συνολική διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες (27 έτη) εκ των οποίων 24 μήνες κατασκευής και οι υπόλοιποι 300 μήνες (25 χρόνια) λειτουργία και διαχείριση.

11.Κατασκευή αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ταυρωπού με κόστος 159,6 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ . Η διάρκεια της σύμβασης είναι 25 έτη. Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

12. Τα 17 Σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με κόστος 159,2 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 21 Μαϊου 2021. Ανάδοχο έχει αναδειχθεί το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ. Η διάρκεια του έργου είναι 324 μήνες. Αφορά τον σχεδιασμό και την: κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεριμένα σε εννέα Δήμους.

13.Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας με κόστος 148,8 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΚΤΥΠ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2021. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 360 μήνες. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ-JCC (ΛΙΒΑΝΟΣ), ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. Ειδικότερα, στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ανέγερση τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, την Έδεσσα και τις Σέρρες, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

14.Φράγμα Μιναγιώτικο Μεσσηνίας με κόστος 145,08 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 22-25 έτη. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή:
-του Φράγματος Μιναγιώτικου και άλλων συνοδών έργων.

15.Νέο Κτίριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών με κόστος 139,6 εκατ. ευρώ

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Ανάδοχο αναδείχθηκε το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. H διάρκεια της σύμβασης είναι για 360 μήνες. Το αντικείμενο της Σύμβασης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. στην οδό Πειραιώς και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και 1 πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

πηγη ypodomes.com