Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θεωρεί ήπια τη διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, όμως τα δεδομένα του ΕΟΔΥ αποδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές 50% από την έναρξη των μαθημάτων.
Περίπου 40.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις νεαρές ηλικίες μέχρι 17 ετών, από την έναρξη της σχολικής χρονιά μέχρι σήμερα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όμως η επιστημονική κοινότητα δεν ανησυχεί αναφέροντας ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται αφενός στους πολλούς ελέγχους και ακολουθεί τη γενικότερη πορεία της αύξηση των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του οργανισμού, από τις 13 Σεπτεμβρίου οπότε ξεκίνησε και η νέα σχολική χρονιά μέχρι χθες, στις ηλικίες μέχρι 17 ετών καταγράφηκαν 39.310 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ από την αρχή της επιδημίας μέχρι τότε είχαν καταγραφεί συνολικά 75.890 κρούσματα. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση 52%!
Την ίδια περίοδο τα συνολικά κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 152.219 ήτοι μια αύξηση της τάξης του 25%. Άρα η πορεία των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες δεν συνάδει με τα συνολικά κρούσματα, ενώ δείχνει να είναι και ατμομηχανή της επιδημίας.
Χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι “Παρ’ όλο, που τα σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και σχεδόν δυο μήνες, δεν έχουμε αύξηση ποσοστού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά, στους μαθητές. Έτσι, ενώ όταν άνοιξαν τα σχολεία, λόγω του αυξημένου testing που γινόταν για να έχουμε πάλι μαθητές στο σχολείο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας αποτελούσαν το 29% του συνόλου των κρουσμάτων, σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 25%. Επίσης, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα του ποσοστού των νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών”.
Ερωτώμενοι από το news247.gr οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πορεία των κρουσμάτων, η κα Παπαευαγγέλλου περιορίστηκε στα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ όπως καταγράφονται κάθε Τετάρτη ενώ από την άλλη ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι:
“Τα παιδιά με το που ξεκίνησαν το σχολείο, άρχισε το πιο έντονο testing. Οπότε μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, κάθε εβδομάδα, κάνουν δύο φορές τεστ και εάν και εφόσον υπάρχει, γίνεται και ακόμα πιο έντονο. Δηλαδή τα παιδιά ξεκίνησαν μία διαδικασία, οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε πριν και μετά. Δεν είναι άμεσα συγκρινόμενο. Και να τονίσουμε, επίσης, ότι τις εβδομάδες που ξεκίνησαν, αντίστοιχα, τα rapid test στους εργασιακούς χώρους, έχουν αυξηθεί και εκεί οι διαγνώσεις. Είναι, λοιπόν, κάτι το οποίο αναμένουμε. Δεν είναι κάτι περίεργο. Για αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκρίνουμε το πριν το σχολείο με το μετά το σχολείο”.
Δεν θα αμφισβητήσουμε την επιστήμη, απλά αξίζει να αναφέρουμε ότι η Υπουργός παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως τόνιζε συνεχώς το γεγονός ότι τον Αύγουστο είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά απ΄ ότι το Σεπτέμβριο με την έναρξη των μαθημάτων.
Επίσης ένα στοιχείο που έχει ζητηθεί είναι ο ακριβής αριθμός των τεστ που γίνονται σε παιδιά και το ποσοστό θετικότητας. Ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπέστατες πληροφορίες σχετικά.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε χθες όχι “σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-test, έχουν διατεθεί 63 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,8 εκατομμύρια πολίτες. Επίσης 48,5 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που επιβεβαιώνονται στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι βράδυ ήταν σχεδόν 141.000”.
Πριν από δύο εβδομάδες είχε αναφέρει ότι “Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test έχουνε διατεθεί περίπου 58,7 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Επίσης 44,5 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι εχθές το βράδυ ήταν 125.000”.
Διαπιστώνουμε ότι μέσω του testing εντοπίστηκαν περίπου 16.000 θετικά στον κορονοϊό παιδιά αριθμός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Επίσης με βάση τις επιδημιολογικές εκθέσεις φαίνεται πως το συγκεκριμένο 15ημερο προσήλθαν για επανέλεγχο περίπου 192.000 περιπτώσεις θετικών (ή και όχι) self test.
Φαίνεται δηλαδή ότι πλέον σε καθημερινή βάση νοσούν 1000 παιδιά.