Πέμπτη
3
Απρίλιος
TOP

Υπ. Δικαιοσύνης: Σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο -Προσαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και Δίκαιο της Δικαστικής Συμπαράστασης

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται πλήρως, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Άτομα με Αναπηρίες, το Δίκαιο της Δικαστικής Συμπαράστασης.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ανταποκρίνονται στο άρθρο 12 της Σύμβασης και στις Τελικές Παρατηρήσεις και Συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα, στην αντικατάσταση του συστήματος υποκαθιστώμενης λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών Δικαστικής Συμπαράστασης, με το καθεστώς της υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων που σέβεται την αυτονομία, τη θέληση και τις προτιμήσεις του ατόμου που πρόκειται να τεθεί σε αυτό το καθεστώς.

Υιοθετείται, έτσι ο θεσμός της Δικαστικής Μέριμνας, με δυνατότητα είτε αναπλήρωσης είτε περιορισμού της δικαιοπρακτικής ικανότητας του προσώπου από τον ασκούντα αυτήν. Επιπλέον, συστήνεται Μητρώο Δικαστικής Μέριμνας, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλες οι αποφάσεις, με σκοπό τη δημιουργία αρχείου και την τήρηση στατιστικών.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις αλλάζει η επί πολλές δεκαετίες κυρίαρχη αντίληψη ότι η αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική οδηγεί αδιακρίτως σε απώλεια της ικανότητας λήψης αποφάσεων και, ως εκ τούτου, της δικαιοπρακτικής ικανότητας ενώ, απαλλάσσονται πλήρως οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους από τα δικαστικά έξοδα και την αμοιβή πραγματογνωμόνων.

Στο σχέδιο νόμου επιπλέον, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις όπως η προσαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο Σύνταγμα, που έχει ήδη καταργήσει την αποσβεστική προθεσμία στα αδικήματα που τελούν Υπουργοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους εφαρμοστικού χαρακτήρα συμπληρώσεις στο άρθρο για την ανάδειξη της Ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, μια διάταξη ορόσημο για το Κράτος Δικαίου που ψηφίστηκε πέρυσι και οι οποίες πραγματοποιούνται έπειτα από προτάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ.

– Προβλέπεται δυνατότητα σύστασης Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια, ενώ μέχρι σήμερα ο νόμος με την ονομαστική σύσταση δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα σε κάποιες Περιφέρειες,

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ