Πέμπτη
21
Νοέμβριος
TOP

«Υπογεννητικότητα – ένα σοβαρό θέμα που μας προβληματίζει τώρα και θα προβληματίζει και τις επόμενες γενιές»

Η τάση συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού με αποκορύφωση το αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων το 2022, προβληματίζει ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, το σύνολο των γεννήσεων του 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας από το 1955, καθώς για πρώτη φορά από τότε που τηρούνται επίσημα και έγκυρα στατιστικά στοιχεία, καταγράφηκαν λιγότερες από 80.000 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα. 

Αναφορικά με τους τοκετούς που καταγράφηκαν σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, το αρνητικό ρεκόρ, με τις λιγότερες γεννήσεις μεταξύ των δύο ετών, κατέχει το Βόρειο Αιγαίο (-21,6%), η Δυτική Μακεδονία (-14,8%) και τα Νησιά Αιγαίου (-13,4%).

Στην Ήπειρο οι γεννήσεις μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 11,9%. Το 2022 γεννήθηκαν 1.966 παιδιά, ενώ το 2021 είχαν γεννηθεί 2.232.

Στον αντίποδα, οι περιφέρειες με τη μικρότερη μείωση στις γεννήσεις ήταν η Δυτική Ελλάδα (-5,37%), η Πελοπόννησος (-9,83%) και η Κεντρική Μακεδονία (-9,14%).

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποίησε την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας. Το θέμα της ημερίδας, στην οποία συμμετείχε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ήταν «Υπογεννητικότητα – ένα σοβαρό θέμα που μας προβληματίζει τώρα και θα προβληματίζει και τις επόμενες γενιές».

Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενόψει των ανακοινώσεων της Ε.Ε. για την αξιολόγηση του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία για το θέμα.