Με μύτη που θυμίζει προβοσκίδα, το σομαλικό sengi, ρουφάει μυρμήγκια για να τραφεί. Αν και θεωρούνταν εξαφανισμένο, ξαναβρέθηκε, στο Τζιμπουτί.
Ένα μικροσκοπικό θηλαστικό, μεγέθους ποντικιού, θεωρούνταν εξαφανισμένο τα τελευταία 50 χρόνια. Επιστήμονες όμως, εντόπισαν το σομαλικό sengi στα βάθη της Αφρικής και συγκεκριμένα στο Τζιμπουτί.
Το θηλαστικό αυτό, που μπορεί να τρέξει με ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων την ώρα και με μύτη που θυμίζει προβοσκίδα, ρουφάει μυρμήγκια για να τραφεί.
Το 2019 επιστήμονες ξεκίνησαν μια έρευνα ακολουθώντας τα τελευταία ίχνη του θηλαστικού. Αν και οι επίσημες καταγραφές, τοποθετούσαν την ύπαρξή του στη Σομαλία, εκείνοι επικέντρωσαν τις έρευνες στο γειτονικό Τζιμπουτί. Μόνιμοι κάτοικοι, κατάφεραν να αναγνωρίσουν το μικροσκοπικό θηλαστικό από παλιές φωτογραφίες.
Εκμεταλλευόμενοι την γνώση πως το sengi χρειάζεται καταφύγιο, προκειμένου να προστατευτεί από αρπακτικά πουλιά, το δελέασαν με αρωματισμένο φιστικοβούτυρο, πλιγούρι βρώμης και μαγιά. Έτσι κατάφεραν να το προσεγγίσουν. “Ήταν καταπληκτικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Steven Heritage, ερευνητής του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ. “Όταν ανοίξαμε την παγίδα και είδαμε το ζώο, κοιταχτήκαμε και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε”.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές εξέφρασαν τη χαρά τους αναφορικά με το γεγονός πως το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα “φιλικό”, καθώς είναι μειωμένη η ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι ίδιοι, τοποθέτησαν συνολικά περισσότερες από 1.000 “παγίδες” σε πολλές τοποθεσίες κι έτσι ήρθαν σε επαφή με 12 τέτοια ζώα.
Η ανάλυση του DNA τους έδειξε πως συνδέονται κατά κύριο λόγο με άλλα sengi που ζουν στη Νότια Αφρική και το Μαρόκο. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί σε ένα νέο γένος, το Galegeeska.
ΠΗΓΗ