Στη διάθεση των υποψηφίων ήδη από τον Ιούνιο τα μηχανογραφικά δελτία, με
οριστική ημερομηνία συμπλήρωσης τις 14 Ιουλίου.
«Μην εξαιρείτε σχολές επειδή θεωρείτε πως με τους βαθμούς που πήρατε δεν θα εισαχθείτε σε αυτές». Τη συμβουλή αυτή προς τους 105.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας ενόψει της προσέγγισης της καταληκτικής ημερομηνίας οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου.
Το υπουργείο αναφέρει προς όλους τους υποψηφίους:
– Για να εισέλθει στο σύστημα ο κάθε υποψήφιος θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, για τον οποίο πρέπει να πάει στο σχολείο του, προκειμένου να τον δημιουργήσει.
– Κατόπιν αφού δει τα τμήματα που επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο μπορεί να το τροποποιεί και να το εκτυπώνει όσες φορές επιθυμεί.
– Όταν είναι απολύτως σίγουρος για τις επιλογές του, τότε πρέπει να προχωρήσει στην οριστική υποβολή του δελτίου. Με την οριστική υποβολή η αίτηση του υποψηφίου αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει».
– Ο υποψήφιος όταν ξαναμπεί στο σύστημα μπορεί να βλέπει την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού του, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει καμία αλλαγή. Η προθεσμία για την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14 Ιουλίου, είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό.
– Ωστόσο, εάν κάποιος υποψήφιος κάνει λάθος και οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό, μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπει στην εφαρμογή και θα ακυρώσει το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό.
– Αυτή η διαδικασία (και η επανακατάθεση του μηχανογραφικού) μπορεί να γίνει έως τις 14 Ιουλίου. Σε όσους υποψήφιους επιλέξουν, για οποιονδήποτε λόγο, να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.
Οι αλλαγές:
Αν και είναι μόλις η δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη σε αρκετές αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο, με ευνοημένους κυρίως τους υποψήφιους του 2ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή των θετικών, των ιατρικών και των οικονομικών σπουδών.
Ειδικότερα:
– Στις θετικές και τεχνολογικές σπουδές ανοίγουν οι σχολές Πληροφορικής και Στατιστικής.
– Στις επιστήμες Υγείας ανοίγουν οι σχολές Δασολογίας και Χημείας.
– Στις επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής ανοίγουν επιπλέον τμήματα ΤΕΙ, κυρίως στο αντικείμενο της Πληροφορικής και της Διοίκησης.
– Μεγάλοι χαμένοι οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών (1ο πεδίο) και των Παιδαγωγικών (4ο πεδίο) που περιορίζονται σε πολύ λίγες επιπλέον επιλογές όπως θεατρικές σπουδές και τμήματα ψηφιακών μέσων.
Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής για τα ΕΠΑΛ:
– τα Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έχουν προστεθεί στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας στο Μηχανογραφικό Δελτίο υποψηφίων ΕΠΑΛ έτους 2017 για εισαγωγή μόνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. news247.gr