Το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε μια εξέλιξη η οποία αποτελεί επισφράγισμα της σημαντικής μείωσης των επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Συγκεκριμένα, οι προοπτικές του ελληνικού banking αναθεωρήθηκαν σε θετικές από σταθερές προηγουμένως, χάρη στην περαιτέρω βελτίωση του ρυθμού απομείωσης των NPLs, μέσω κυρίως των πωλήσεων NPLs και των τιτλοποιήσεων (σ.σ. Ηρακλής).
Επίσης, στα θετικά δεδομένα προσμετράει και την σταδιακή ενίσχυση της τραπεζικής κερδοφορίας, η οποία βέβαια, όπως σημειώνει, ξεκινάει από χαμηλή βάση σε σχέση με τα τραπεζικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.
«Η βελτίωση του outlook αντανακλά τις προσδοκίες μας για τις πιστωτικές συνθήκες του συστήματος τους επόμενους 12 έως 18» συμπληρώνει ο Moody’s, ο οποίος στους ενθαρρυντικούς παράγοντες συγκαταλέγει και τις προοπτικές της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας.
Όπως εξηγεί η Moody’s, η αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών στηρίζεται στην εκτίμησή της ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από την κρίση του κορωνοϊού. Η σταδιακή διάθεση των εμβολίων και η προοδευτική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης θα τονώσει άλλους κλάδους της οικονομίας και θα ωθήσουν το ΑΕΠ στο +3,6% φέτος και στο +5,7% για το 2022. Αυτό βελτιώνει τις λειτουργικές συνθήκες για τις τράπεζες. Η ποιότητα ενεργητικού θα παραμείνει αδύναμη, όμως τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν, σημειώνει η Moody’s.
«Περιμένουμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αν και θα μειωθούν από το 36% των συνολικών δανείων (ή 58,7 δισ. ευρώ) το Σεπτέμβριο του 2020, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ενεργητικού», σημειώνει η σχετική ανάλυση. Η Moody’s υπολογίζει ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις NPEs περίπου 17 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω του Ηρακλή.
«Επιπλέον, οι πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και τα συνεχιζόμενα κρατικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνειά τους μέσω της αναδιάρθρωσης και ανάκτησης», σημειώνει ο οίκος.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Moody’s προβλέπει ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα σημειώσουν ήπια μείωση, παραμένοντας πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με «Ba3» και σταθερό outlook.
Ο δείκτης NPLs στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον Δεκέμβριο του 2020, ανέρχεται σε 32,9% επί των συνολικών δανείων, ποσοστό αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2017, όταν κυμαινόταν στο 40%.
Το συγκεκριμένο ποσοστό εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω εντός του 2021, χάρη στις συνεχιζόμενες τιτλοποιήσεις NPLs μέσω του Ηρακλή. Στόχος δε, είναι η διαμόρφωση μονοψήφιων NPLs το αργότερο έως το 2022.
moneyreview.gr