Παρασκευή
20
Δεκέμβριος
TOP

Σπίτι ή γραφείο; Τι θέλουν οι εργαζόμενοι

Εκ βάθρων έχουν αλλάξει οι προτιμήσεις των εργαζομένων έπειτα από περίπου 16 μήνες τηλεργασίας, ευέλικτων ωραρίων και γενικά αποστασιοποίησης από το παραδοσιακό περιβάλλον εργασίας, όπως καταδεικνύει έρευνα του World Economic Forum.

Ενα από τα σημαντικότερα στοιχεία που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα μεταξύ περίπου 12.500 ενηλίκων σε 29 χώρες είναι ότι δύο στους τρεις θέλουν να διατηρήσουν το ευέλικτο ωράριο ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19, διότι είναι πιο παραγωγικοί δουλεύοντας κατ’αυτόν τον τρόπο. Επίσης, θα ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Κατά μεσον όρο, οι ερωτηθέντες θα ήθελαν 2,5 ημέρες τηλεργασίας της εβδομάδα, ενώ ένας στους τέσσερις θέλει να δουλεύει από το σπίτι συνεχώς. Μάλιστα, το 30% των ερωτηθέντων στην έρευνα του World Economic Forum δήλωσε ότι εάν ήταν υποχρεωμένο να βρίσκεται καθημερινά και σε πλήρες ωράριο στο γραφείο, θα ήταν διατεθειμένο να αναζητήσει νέα θέση εργασίας!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα από όσους ζητούν ευέλικτο ωράριο είναι γονείς με μικρά παιδιά, ενήλικες κάτω των 35, γυναίκες ή/και έχουν κατοχυρώσει υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος. Πάλι όσον αφορά το ευέλικτο ωράριο, το επιθυμεί το 68% των γονέων με παιδιά κάτω των 17 ετών καθώς και το 63% των ενηλίκων χωρίς παιδιά.

Ωστόσο, βέβαια, δεν επικρατεί η ίδια κατάσταση σε όλους, αφού το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θέλει να επιστρέψει στο γραφείο όταν είναι ασφαλές ως προς τη μετάδοση της COVID-19. Το 30% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι δυσκολεύεται να είναι παραγωγικό δουλεύοντας από το σπίτι, ενώ ένας στους τρεις παραδέχθηκε ότι κουράζεται πολύ περισσότερο με την τηλεργασία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε μόλις τους μισούς (52%) λείπουν οι συνάδελφοί τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Wolrd Economic Forum, το 39% των ανθρώπων παγκοσμίως εργάζεται από το σπίτι για τουλάχιστον ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το 76% αυτών δηλώνει πως πρόκεται για αποτέλεσμα της πανδημίας.

Πηγή:  moneyreview, World Economic Forum