Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

Τσίπρας: Δεν υφίσταται ανεξάρτητο κράτος με εγγυήσεις και ξένο Στρατό

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνει την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ.

Η Ελλάδα, συνέχισε, στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας και εμπλέκεται μόνο στο θέμα της ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι ανέδειξε το γεγονός ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο, αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας σημειώσε ότι η Αθήνα κατάφερε να βρει ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με αυτές τις θέσεις.

«Θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Ότι, δηλαδή, δεν βρεθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο των διαπραγματεύσεων, για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για την αποτυχία, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στο Κραν Μοντανά στην Τουρκία: «Δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. 

» Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.»

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι σημαντική για το θέμα. Ανέδειξε προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας -ευχαρίστησε μάλιστα τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την διπλωματική ομάδα της Κύπρου.

Έδωσε έμφαση στη συνεργασία με χώρες της Μ.Ανατολής, αλλά και σε στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις έρευνες πουτ πραγματοποιεί εντός της ΑΟΖ.

«Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε.

Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια για την επίλυση δεν σταματά, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, «στο βαθμό που και οι άλλες πλευρές είναι ανοικτές».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το κεντρικό πρόταγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά αποτελεί κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα ανοίξει έτσι το δρόμο για να ενισχύσει τον δικό της περιφερειακό και διεθνή ρόλο, εκτίμησε.

«Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό.

» Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση της ελληνικής και κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμένα της περιόδου 1986-1988 (Εξεταστική για τον Φάκελο της Κύπρου).

Mάλιστα, είπε ότι η απόφαση για την πρόσβαση στα αρχεία είχε ληφθεί πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.