Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό

Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι είναι μύθος ότι καταργείται το 8ώρο και «όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη».

Επίθεση στη Γεννηματά 

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε στη συνέχεια δριμεία κριτική στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την για  «ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο υφιστάμενο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις «αλλαγές που έρχονται από το αύριο» «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Αναφέρθηκε και στις απεργίες, λέγοντας ότι οι «εργαζόμενοι και μη» αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών.

Κατά τον ίδιο, ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982, λέγοντας ότι με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. «Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και «παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή». Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης. «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν εφαρμοστεί τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης και ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. «Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα».

Τέλος ανακοίνωσε πως στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή για τους εργαζόμενους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».