Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Νίκος Πατσαρίνος: Πυρηνελαιουργεία – Όταν δεν θέλεις να λυθεί το πρόβλημα

Η αποσύνθεση της παράταξης του κ. Τατούλη συνεχίζεται. Στο σοβαρό θέμα λειτουργίας των

πυρηνελαιουργείων «άδειασε» την Αντιπεριφερειάρχη και την αρμόδια Υπηρεσία και «πέταξε την μπάλα στην κερκίδα». Ουσιαστικά, όπως ζήτησαν οι πυρηνελαιουργοί, μετέθεσε αόριστα και για το μέλλον την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η προβληματική λειτουργία των πυρηνελαιουργείων – που επιτέλους τώρα και καθυστερημένα αναγνωρίζεται απ’ όλους – έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί αρκετά χρόνια πριν. Εδώ και κοντά 20 χρόνια υπάρχει το πρόβλημα και επιδεινώθηκε την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα λόγω της «στροφής» των ελαιουργείων από τριφασικά σε διφασικά. Προφανώς, οι εμπλεκόμενοι βλέποντας αποσπασματικά και χωρίς σχεδιασμό κύρια το θέμα με τον «κατσίγαρο» μετατόπισαν και όξυναν πολλές και άλλες παραμέτρους στην λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων είναι παλαιές, ξεπερασμένες και έχουν μάθει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να λειτουργούν σ’ ένα σύστημα, που τα δικαιολογεί όλα, τα «κουκουλώνει», τα «στρογγυλεύει» και ανέχεται προκλητικά την κακή τους λειτουργία, τότε κάθε απόφαση αναβολής λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων είναι επικίνδυνη και καταδικαστέα. Χαρακτηριστικά ν’ αναφέρουμε ότι οι επιτρεπόμενες μετρήσεις που γίνονται αφορούν κύρια μόνο τις σωματιδιακές εκπομπές με θεσμικό πλαίσιο του 1981! Για τους υδρατμούς και τις οσμές δεν υπάρχουν όρια ελέγχων. Φανταστείτε τι κενό υπάρχει με όλες τις άλλες ουσίες που έχουν καταγραφεί και που τώρα θυμήθηκαν οι πυρηνελαιουργοί ότι υπάρχουν και ότι πρέπει να δηλωθούν – εξεταστούν.

Όπως και να ’χει για να φτάσουμε στον μέγιστο στόχο καλής τους λειτουργίας πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα αξιοποιώντας σήμερα ό,τι στοιχεία έχουμε και προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, κάτω από την πίεση του προβλήματος, ξεκίνησε έναν ουσιαστικό διάλογο, τον οποίο παρακολουθήσαμε από κοντά, με τους εμπλεκόμενους και κατέληξε με τις Υπηρεσίες της σε 13 συγκεκριμένες προτάσεις. Ήδη ξοδεύτηκαν πάνω από 70.000 € για μετρήσεις, ενώ υπήρξε πολύ καλή και αξιόπιστη συνεργασία με τον «Δημόκριτο» και με άλλα διαπιστευμένα εργαστήρια και καταναλώθηκαν αρκετές εργατοώρες για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή η προσπάθεια δυστυχώς την τελευταία στιγμή, επειδή τα «γύρισε» ο Περιφερειάρχης, δεν πήρε την πολιτική κάλυψη της Διοίκησης της Περιφέρειας. Με οριακή ψηφοφορία και αφού για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης πρόσβαλε με τη στάση του τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε – ακούγοντας το αίτημα των πυρηνελαιουργών – να μεταθέσει το πρόβλημα με ύβρεις, αντιφάσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Μ’ αυτό τον τρόπο επέλεξε:

α) να αρνηθεί τα γεγονότα και να μην στηρίξει το χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης,

β) για άλλη μια φορά να υποκύψει σε συγκεκριμένες πιέσεις και συμφέροντα,

γ) να αποθαρρύνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες που απέδειξαν ότι όταν τους εμπιστεύεσαι και λύσεις βρίσκουν και το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετούν και

δ) επικαλούμενος τώρα, σε λάθος διαδικαστική φάση, τα νέα δεδομένα στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων απέδειξε πόσο ελλειμματικά, προβληματικά και με ιδιοτέλεια ασκεί διοίκηση!

Στηρίξαμε τις 13 προτάσεις γιατί συμβάλαμε στη διαμόρφωσή τους, γιατί έγινε ανοικτός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς και γιατί πιστεύουμε ότι γίνεται ένα σοβαρό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορούμε να πιέσουμε το Υπουργείο να σκύψει στο πρόβλημα και να βρει οριστικά λύσεις για όλη τη χώρα αξιοποιώντας και κάθε άλλη πρόταση που υπάρχει. Ίσως, στηριζόμενοι πάνω σ’ αυτές τις προτάσεις, να χρειαστεί να συστήσει ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν περαιτέρω τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λειτουργούντων πυρηνελαιουργείων.

Να θυμίσουμε ότι με το σοβαρό πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα κ.λπ.) αναγκάστηκε η Πολιτεία να θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα για τα τζάκια και τα καλοριφέρ που μέχρι τότε δεν υπήρχαν.

Ανάλογα πρέπει να πιέσουμε να εξειδικευτούν μέτρα για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων με καύση βιομάζας και ιδιαίτερα για τα πυρηνελαιουργεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ξήρανσης του ελαιοπυρήνα.

Όλες οι άλλες προτάσεις που ακούγονται πρέπει να συνεκτιμηθούν, αλλά δεν είναι τέτοιες που να μας επιτρέπουν ούτε κατά μια μέρα να κωλυσιεργήσουμε και να καθυστερήσουμε τη δράση μας. Τα εύλογα θέματα της χωροταξίας τέτοιων μονάδων αφορούν το μέλλον και πρέπει να συνάδουν με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Περιφέρεια πρέπει α) άμεσα να προβεί σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας και όποιον άλλον εξειδικευμένο φορέα για την ανίχνευση της επίδρασης από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην υγεία των κατοίκων τα τελευταία χρόνια και β) να οργανώσει μια ανοικτή συζήτηση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, για τον καλύτερο συντονισμό και για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κάθε περαιτέρω βελτίωση και στήριξη αυτών των μονάδων πρέπει να γίνεται πλέον με τους νέους όρους και τα νέα εργαλεία που πρέπει να θεσπίσει το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά βρήκαμε απέναντί μας τον κ. Τατούλη και τον σκληρό του πυρήνα. Όμως «τίποτα δεν πάει χαμένο»!

27/7/2017

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»

Ο επικεφαλής

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ