Κυριακή
12
Ιανουάριος
TOP

7 στα 10 παιδιά αποκτούν ψηφιακές συσκευές πριν από την ηλικία των 9 ετών

Την ψηφιακή συμπεριφορά των γονιών τους τείνουν να αντιγράφουν τα μικρά παιδιά. Ως αποτέλεσμα, ειδικά στην παρούσα συγκυρία με την έκρηξη της ψηφιοποίησης ελέω πανδημίας, γονείς και παιδιά βρίσκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με μια ψηφιακή συσκευή στο χέρι. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα 7 στα 10 παιδιά (το 68%) παίρνουν στα χέρια τους ψηφιακές συσκευές πριν από την ηλικία των εννέα ετών.

Σχεδόν τα μισά παιδιά περνούν τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευέςΤα αποτελέσματα της έρευνας της Kaspersky δείχνουν ότι οι γονείς αντιλαμβάνονται τους κανόνες “ορθής ψηφιακής συμπεριφοράς” ως σχετικά ρευστούς, θέτοντας διαφορετικά όρια για τους ίδιους και διαφορετικά για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί (48%) γονείς παραδέχθηκαν ότι περνούν τρεις έως πέντε ώρες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές, με την πλειονότητα (62%) να βρίσκει το χρονικό αυτό διάστημα φυσιολογικό.

Όσον αφορά τα παιδιά, σχεδόν τα μισά (48%) περνούν τον ίδιο χρόνο χρησιμοποιώντας συσκευές – τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες (53%) θα ήθελαν τα παιδιά τους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη χρήση ψηφιακών συσκευών, μειώνοντας την καθημερινή τους χρήση σε δύο ώρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες είναι αποδεκτές για τους ίδιους, αλλά όχι για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, το 37% των ενηλίκων πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό να μοιράζονται φωτογραφίες μελών της οικογένειας στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίθετα, λιγότερο από ένας στους τέσσερις (24%) γονείς πιστεύει ότι αυτό είναι αποδεκτό για τα παιδιά του.

Υγιείς ψηφιακές συνήθειες

Στο μεταξύ, δύο στους δέκα (22%) γονείς θεωρούν επίσης λογικό να μην απαντούν σε κλήσεις και να κλείνουν το τηλέφωνο τους για να μην μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί τους. Ωστόσο, μόνο το 10% των γονέων πιστεύει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή για τα παιδιά.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες (61%) παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ως πρότυπα και περιστασιακά δεν ακολουθούν τους κανόνες που θέτουν για τα παιδιά τους.

Για να βοηθήσουν τα παιδιά να περνούν τον χρόνο τους στο Διαδίκτυο με ασφάλεια, η Kaspersky συνιστά στους γονείς:

“- Σερφάρετε μαζί με το παιδί σας στο Διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες. Δείτε πού περνούν τα παιδιά σας την ώρα τους στο διαδίκτυο και αναζητήστε τρόπους προκειμένου να παραμείνουν ασφαλή.

 

– Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης εφαρμογών γονικού ελέγχου και συζητήστε αυτό το θέμα με το παιδί σας, εξηγώντας πώς λειτουργούν αυτές οι εφαρμογές και γιατί τις χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο.

– Συμμετέχετε στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών από μικρή ηλικία, ούτως ώστε η συνήθεια αυτή να καταστεί καθιερωμένος κανόνας και έτσι να μπορείτε να τα “καθοδηγήσετε”.

ΠΗΓΗ