Έξι σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης “τρέχει” το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Capital.gr αρμόδιο υψηλόβαθμο στέλεχος. Αυτές θα σχετίζονται με την επικουρική ασφάλιση, την πιστοποίηση της αναπηρίας, την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, τα Επαγγελματικά Ταμεία, την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τις παροχές του e-EΦΚΑ σε χρήμα.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη είναι η προετοιμασία (π.χ. στέγαση, στελέχωση κλπ.) για την σύσταση του Ταμείου Επικουρικής Kεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) , προκειμένου να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το σχετικό νόμο από το Σεπτέμβριο. Ο νόμος προβλέπει ατομικούς ασφαλιστικούς “κουμπαράδες” για όσους πρωτασφαλιστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην αναδιοργάνωση των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, θα είναι έτοιμος ο νέος κανονισμός λειτουργίας.
Η τρίτη παρέμβαση αφορά στο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση και, συγκεκριμένα, στην έκδοση νέων εφαρμοστικών εγκυκλίων.
Η τέταρτη παρέμβαση έχει να κάνει με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη έργο τεχνικής βοήθειας, το οποίο θα καταλήξει σε προτάσεις για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και στο πλαίσιο εποπτείας του 2ου πυλώνα ασφάλισης. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022.
Η πέμπτη παρέμβαση σχετίζεται με την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Αυτή θα αφορά κατά βάση τους ασφαλιστικούς νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση και τις ενδιάμεσες ή μετέπειτα (του νόμου Βρούτση) τροποποιήσεις. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022.
Η έκτη παρέμβαση αφορά στις παροχές του e-ΕΦΚΑ σε χρήμα, δηλαδή διάφορα επιδόματα (πχ ασθενείας) προς τους ασφαλισμένους. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ενιαίου κανονισμού παροχών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, για την ώρα, είναι ανοιχτός ο ορίζοντας διαμόρφωσης ενός πορίσματος προτάσεων,διευκρινίζοντας ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες μόνο αλλαγές και όχι κάποια καθολική αναδιοργάνωση του συστήματος παροχών.