Περί τα 300.000 ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων θεωρούνται πλέον ώριμα να ρευστοποιηθούν σχετικά άμεσα μέσα από την πλατφόρμα eauction.
Οι ίδιες πηγές θέλοντας να αναδείξουν τον βαθμό ωριμότητας των συγκεκριμένων ακινήτων εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η διενέργεια 50.000 πλειστηριασμών τον χρόνο. Μάλιστα εξηγούν ότι πρόκειται για νούμερο που κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρο μπορεί να χαρακτηριστεί για τα ελληνικά δεδομένα καθώς τόσοι ήταν περίπου οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008».
Σύμμαχος των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων στην προσπάθεια τους να επανεκκινήσεων μαζικά οι πλειστηριασμοί είναι η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και διευκολύνει σημαντικά την διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης τη δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές, για την αγορά του οποίου θα μπορεί ο καθένας ενδιαφερόμενος να βάζει μέρος των χρημάτων. Στόχος να διευκολυνθεί η μεταβίβαση ακινήτων μεγάλης αξίας για τα οποία το ενδιαφέρον μπορεί να προέρχεται από πολλούς ενδιαφερόμενους που συμπράττουν για την αγορά του ακινήτου.
2.700 πλειστηριασμοί μέχρι τέλος του έτους
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης αλλά και άλλους πιστωτές ενεργοποιούνται μετά μια μακρά περίοδο «παγώματος» που διήρκεσε για 15 περίπου μήνες λόγω πανδημίας. Εως και τα τέλη του χρόνου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 2.700 πλειστηριασμοί, αλλά ο κατάλογος θα αυξάνεται τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, επισπεύδουν τα αναγκαστικά μέτρα όσων επιχειρήσεων ή νοικοκυριών δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, κάνοντας χρήση και των μέτρων διευκόλυνσης που έχουν εφαρμόσει οι ίδιες ή το Δημόσιο, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα 1 και 2».
Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται επίσης όσοι είναι πυρόπληκτοι, καθώς και όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 – ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη – καθώς και συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα.
Πως σώζεται η πρώτη κατοικία
Προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, θα πρέπει:
- να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και
- να συναινέσουν στην απώλεια κυριότητας του ακινήτου τους, που θα περάσει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα δημιουργηθεί εντός του 2022.
Προϋπόθεση είναι να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα πιστοποιείται ο χαρακτηρισμός τους ως ευάλωτου έτσι ώστε να λαμβάνουν και το σχετικό πιστοποιητικό.
Όσοι συναινέσουν στην παράδοση του ακινήτου τους θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο, σε πρώτη φάση στην τράπεζα στην οποία θα συμφωνήσουν να παραδώσουν την πρώτη τους κατοικία και σε δεύτερη φάση στον Φορέα που θα συσταθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας, η οποία θα προστατεύεται πλέον μόνο όταν κάποιος είναι ευάλωτος και το δηλώσει.
Εφόσον κάνει αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα θα έχει δικαίωμα επιδότησης από το κράτος τόσο κατά τη μεταβατική φάση, δηλαδή έως ότου δημιουργηθεί ο Φορέας, όσο και στη συνέχεια, όταν ο Φορέας συσταθεί. Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο οφειλέτης θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Αντίστοιχα το επίδομα του δημοσίου θα διαμορφώνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και η χορήγησή του θα προϋποθέτει αφενός ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο και αφετέρου ότι έχει δεχθεί να παραδώσει το ακίνητό του στον Φορέα.
Υπενθυμίζεται ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος «ευάλωτος» θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
www.news247.gr