Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Νέα μορφή απάτης μέσω POS

Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ένας άγνωστος άντρας σταμάτησε με ένα γκρι αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Κοδριγκτώνος και, προσποιούμενος ότι είναι γνωστός των παιδιών μου, μου είπε ότι ονομάζεται Θεοδωρόπουλος και πως ο γιος μου έχει παραγγείλει μελάνια, που θα αποσταλούν με κούριερ. Τότε, αφού του έδωσα το κινητό του γιου μου, αυτός προσποιήθηκε ότι τον κάλεσε και μου είπε να του μιλήσω. Εγώ φοβούμενος λόγω κοροναϊού του απάντησα πως δεν χρειάζεται και του είπα να μου δώσει εμένα το υλικά να τα πάω στον γιο μου. Επειτα μου ζήτησε το ποσό των 62 ευρώ το οποίο προθυμοποιήθηκα να πληρώσω με κάρτα. Αυτός βγάζοντας ένα POS μου ζήτησε να πατήσω τον κωδικό, τον οποίο και πληκτρολόγησα κρυφά από αυτόν. Πλην όμως, από αυτό το μηχάνημα ακουγόταν μία φωνή που επαναλάμβανε τον κωδικό που πατούσα. Εκείνη τη στιγμή ένα άλλο όχημα άρχισε να κορνάρει. Τότε ο δράστης μου είπε πως πάει να κάνει έναν κύκλο και επιστρέφει, έχοντας πάρει μαζί του και την κάρτα. Αφού πέρασαν μερικά λεπτά και δεν επέστρεφε άρχισα να καταλαβαίνω πως έχω πέσει θύμα απάτης. Ακύρωσα την κάρτα, όμως η τράπεζα με ενημέρωσε πως είχε ήδη γίνει ανάληψη 600 ευρώ, πιθανόν από ΑΤΜ της Κυψέλης. Επισημαίνω ότι ακριβώς πίσω από το όχημα του δράστη ακολουθούσε άλλο που κόρναρε συνεχώς με πρόφαση ότι θέλει να περάσει. Είμαι  σίγουρος ότι ήταν συνεργός του…».

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από την κατάθεση – σύμφωνα με τη δικογραφία που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – που έδωσε προ μερικών εβδομάδων στην ΕΛ.ΑΣ. ένας 73χρονος, θύμα ενός ακόμη κυκλώματος εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών που εξιχνίασε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες, πέρα από το τρικ των υποτιθέμενων χρεών από συγγενείς ή τις «αποζημιώσεις για τροχαία», υφαρπάζουν κωδικούς συναλλαγών με ανενεργά POS αλλά και με τη βοήθεια συνεργών-οδηγών οχημάτων που κορνάρουν, τάχα αγανακτισμένοι από την «καθυστέρηση», ώστε να προκαλέσουν σύγχυση στο θύμα και να δώσουν άλλοθι στον συνεργό τους να απομακρυνθεί. Οι άτυχοι πολίτες αρχικά δεν αντιλαμβάνονται την απάτη, καθώς το πόσο που τους ζητείται είναι σχετικά μικρό (σ.σ. λίγο μεγαλύτερο από το όριο για χρήση κωδικού ασφαλείας), ενώ στόχος των δραστών είναι η υφαρπαγή του pin. 

Δεν προφυλακίζονται

Οι διωκτικές αρχές εξαρθρώνουν 40-60 τέτοιου είδους κυκλώματα ετησίως και υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, μόνο στην Αττική, δηλώνονται περί τα 30 συμβάντα, με τον πραγματικό αριθμό τους να εκτιμάται ότι είναι διπλάσιος! Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας μορφής απάτης δεν προφυλακίζονται και επανέρχονται γρήγορα στην εγκληματική δράση και την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών από χιλιάδες πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους. Η ατιμωρησία αυτή των δραστών, μάλιστα, έχει οδηγήσει στην εισήγηση, από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε για αυτές τις κατ’ επάγγελμα απάτες να προβλέπεται η προφυλάκιση των κατηγορουμένων ή οι εφέσεις τους στο δικαστήριο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 37χρονος πρωταγωνιστής της προαναφερόμενης απάτης με περίπου 40 θύματα σε όλη την Αττική και λεία που ξεπερνούσε τα 60.000 ευρώ, είχε συλληφθεί άλλες… 19 φορές για παρόμοια αδικήματα, όμως συνέχιζε απρόσκοπτα τη δράση του. Μάλιστα, δεν προφυλακίστηκε ούτε για την τωρινή υπόθεση, παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών. Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπός του, δικηγόρος Πειραιά, Ιωάννης Γλύκας, σημειώνει ότι «η υπόθεση θα κριθεί στα επόμενα στάδια δικαστικής διερεύνησής της».

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, ο 37χρονος είχε συλληφθεί για αυτού του είδους τις απάτες τον Μάρτιο του 2019 στην Πεντέλη, τον Μάιο του ίδιου έτους στο Ναύπλιο, τον Οκτώβριο του 2019 στου Παπάγου, τον Φεβρουάριο του 2020 στα Πατήσια, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στην Καλλιθέα και τον Οκτώβριο του 2020 στο Ιλιον! Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, δε, προέκυψε ότι είχε συλληφθεί τα προηγούμενα χρόνια να υφαρπάζει χρήματα με το κόλπο των «οικονομικών εκκρεμοτήτων» συγγενών σε Πεύκη, Παλλήνη, Ναύπακτο και Ρόδο!

«Υπήρξαν αστοχίες και υπερβολές της προανάκρισης που οδήγησαν στη σύνταξη ενός υπερβολικού αλλά και ασύνδετου κατηγορητηρίου. Ανακριτική και εισαγγελική αρχή, με μια γενναία απόφαση, έδωσαν την ευκαιρία οι κατηγορούμενοι να είναι κοντά στους δικούς τους ανθρώπους», σχολιάζει ο συνήγορός του.

www.in.gr