Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο κοινής επιχειρησιακής δράσης, διεθνής εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών.
Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ASTROLABIO» υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της EUROPOL και της EUROJUST, με τη συμμετοχή αστυνομικών και δικαστικών αρχών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας
Η Ελληνική Αστυνομία, μέσω του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, συμμετείχε σε ευρείας κλίμακας κοινή επιχειρησιακή δράση, στο πλαίσιο της οποίας επετεύχθη η εξάρθρωση διεθνικού κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, από την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και σε πολλές περιπτώσεις Ηλείας και Αλβανίας και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας αστυνομικών και δικαστικών Αρχών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, υπό το συντονισμό της EUROPOL και της EUROJUST.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, έχοντας επιχειρησιακά δομημένη και διαρκή δράση, από την οποία αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Μάλιστα, για να πετύχουν τον σκοπό τους είχαν συστήσει ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν κατά περίπτωση σε Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία, διατηρώντας ωστόσο μεταξύ τους στενή συνεργασία.
Η δράση τους (και) στην Δυτική Ελλάδα
Πιο αναλυτικά και όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι:
Ηγετικό μέλος της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ήταν αλλοδαπός κάτοικος εξωτερικού, ο οποίος διοργάνωνε τις παράνομες προωθήσεις με χρήση σκαφών στην Ελλάδα και αποτελούσε σύνδεσμο με την αντίστοιχη ομάδα στην Ιταλία.
Η ομάδα στην Αλβανία, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς την Αλβανία, με προορισμό την Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναλάμβανε τη διοργάνωση διακινήσεων μεταναστών με χρήση Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων. Κάθε διακινούμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 4.500 έως 5.000 ευρώ, τα οποία κατέβαλαν σε καταστήματα – βιτρίνες (σύστημα HAWALA).
Η ομάδα στην Τουρκία, εξειδικεύονταν στη μαζική προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ιταλία, με τη χρήση σκαφών/ιστιοφόρων με το κόστος διακίνησης να ανέρχεται στα 5.000 ευρώ ανά άτομο. Χαρακτηριστικό της δράση τους ήταν η στρατολόγηση και εκπαίδευση χειριστών σκαφών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία.
Τα μέλη της ομάδας στην Ιταλία, διατηρούσαν επαφές με τα βασικά μέλη των ομάδων στις άλλες χώρες. Αναλάμβαναν κυρίως το συντονισμό του τελικού σταδίου των παράνομων προωθήσεων (υποδοχή και απόκρυψη των μεταναστών επί Ιταλικού εδάφους) καθώς και τη διοργάνωση περαιτέρω διακινήσεων από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερες την Ολλανδία και την Αυστρία. Επίσης, αναλάμβαναν τη διοργάνωση της διαφυγής και υπόθαλψης των χειριστών των σκαφών, που εκτελούσαν τις παράνομες προωθήσεις.
Από το υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε η εμπλοκή του διεθνούς εγκληματικού δικτύου σε τουλάχιστον 13 υποθέσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη που υπερβαίνουν τα 3.500.000 ευρώ.
Από τις παραπάνω υποθέσεις, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις τα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν είχαν κλαπεί από περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους επιβίβαζαν υπεράριθμους μετανάστες στα σκάφη που χρησιμοποιούσαν, τα οποία δεν έφεραν σωστικά μέσα, ενώ οι διακινητές για να αποφύγουν τη σύλληψή τους τα εγκατέλειπαν ακυβέρνητα στη θάλασσα.
Με τις μεθόδους αυτές δημιουργούσαν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή των υπό προώθηση μεταναστών, ενώ πιθανές ανθρώπινες απώλειες απεφεύχθησαν λόγω της άμεσης επέμβασης των Λιμενικών Αρχών της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίες περισυνέλεγαν και διέσωζαν τους μετανάστες.
«Πλοκάμια» στην… Ηλεία
H εφ. «Πατρίς» στο φύλλο της Τρίτης 31/8/21 σας είχε ενημερώσει για τα «δόκανα» και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ηλείας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Κλιμάκια στελεχών της ΕΥΠ, σε συνεργασία σε το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία, «σαρώνουν» τις τελευταίες εβδομάδες τα παράλια της Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας πληροφορίες για τη δράση διακινητών μεταναστών που βρίσκουν ευκαιρίες προκειμένου είτε να μεταφέρουν αλλοδαπούς κυρίως προς τα Ιταλικά παράλια, είτε να αποβιβάσουν μετανάστες σε ελληνικές παραλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο των κλιμακίων της ΕΥΠ βρίσκονται σπείρες διακινητών, οι οποίες εντοπίζονται και στη συνέχεια οι επιχειρησιακοί βραχίονες του Λιμενικού και της Αστυνομίας επεμβαίνουν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αποτέλεσμα της αξιοποίησης πληροφοριών είναι ο εντοπισμός και διακινητών και μεταναστών σε διάφορα σημεία της Δυτικής Ελλάδας λίγο πριν αναχωρήσουν με σκάφη από παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ κάποιες άλλες όχι για λόγους ασφαλείας».
Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη ημέρα, ένα περίεργο περιστατικό έλαβε στην περιοχή της παραλίας Γιαννιτσοχωρίου, του Δήμου Ζαχάρως, όταν ένα ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος ξεβράστηκε στην ακτή χωρίς ωστόσο να βρεθούν επιβαίνοντες , ενώ από την προσάραξη διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2020 σε λέμβο μεταναστών που έφτασε στο Κατάκολο επέβαιναν κατά δήλωσή τους 20 Τούρκοι αστυνομικοί, 10 Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, βουλευτής κι ένας δημοσιογράφος, άπαντες κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία. Μάλιστα, η παρουσία στελεχών της ΕΥΠ ανάμεσα στους Λιμενικούς στο Κατάκολο για δεύτερη φορά, φανερώνει πως οι ελληνικές Αρχές περνούσαν από «κόσκινο» τις λέμβους των μεταναστών που εντοπίζονται σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Πίσω στον Αύγουστο του 2017 τέλος, ακυβέρνητο ιστιοφόρο με 61 παράτυπους μετανάστες είχε ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Κατακόλου.
Συνελήφθησαν 29 άτομα και ερευνήθηκαν 28 χώροι
Κατά την Κοινή Ημέρα Δράσης, που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, από τα οποία 1 στη χώρα μας, 18 στην Αλβανία και 10 στην Ιταλία. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 28 έρευνες σε χώρους, από τους οποίες 2 σε καταστήματα στη χώρα μας.
Όπως προέκυψε το ένα κατάστημα λειτουργούσε ως γραφείο HAWALLA, στο οποίο κατέθεταν οι μετανάστες τα προσυμφωνημένα ποσά. Κατά τις έρευνες στα καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 400 πακέτα τσιγάρα και 45 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν ταινία φορολόγησης και δασμολόγησης, 2 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας, 3.730 ευρώ καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη χώρα μας είχαν συλληφθεί 13 άτομα, για τα οποία προέκυψε ότι ήταν χειριστές ή μέλη πληρώματος των σκαφών που διενεργούσαν παράνομες προωθήσεις μεταναστών. Από αυτά για 6 προέκυψε ότι είναι μέλη του διεθνικού κυκλώματος. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 6 άτομα με οργανωτικό ρόλο στην ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, από τα οποία 2 έχουν ήδη συλληφθεί.
Σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που επιδίωκε τη διευκόλυνση εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις κατ΄ επάγγελμα και από κερδοσκοπία.
Την ημέρα της Κοινής Δράσης στη χώρα μας συμμετείχαν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των ιταλικών Αρχών ενώ η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (mobile office) της EUROPOL.
Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας, ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τις ελληνικές Λιμενικές Αρχές.
Πηγή: patrisnews