Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Επεκτείνεται η καλλιέργεια του σύκου στην Πελοπόννησο

Ανοδική πορεία ακολουθεί η καλλιέργεια της συκιάς, που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα εξαγώγιμα προϊόντα, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται στήριξη και φυσικά αναδιάρθρωση.

Ο καλλιεργητής Δημήτρης Μπραντίτσας, από τη Γλυκόβρυση Λακωνίας, σχολιάζοντας τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, τόνισε: «Φαίνεται πως πάμε για καλή χρονιά, χωρίς αρρώστιες ή άλλα προβλήματα. Έχουμε καλή καρπόδεση και όλα δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 30% περίπου».

Βέβαια, η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, των φαρμάκων και του ρεύματος προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς, όπως και η αύξηση των εργατικών κατά 15%. Ποιο είναι όμως το μέλλον της καλλιέργειας;

Σύμφωνα με τον κ. Μπραντίτσα, «το σύκο είναι ένα προϊόν που είναι περιζήτητο στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουμε καμία κρατική στήριξη για την προώθησή του στις ξένες αγορές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ξηρά σύκα. Πρόσφατα, έδωσα σε κάποιον παραγωγό στη Μεσσήνη 12.000 δέντρα ποικιλίας Σμυρνέικου, ενώ έχω να υλοποιήσω και ένα άλλο πρόγραμμα σε βάθος πενταετίας με 200.000 δέντρα στη Λήμνο. Πέρα όμως από αυτά, υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση. Το προϊόν δεν έχει υποστήριξη, αν και δίνει ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό».

Μεσσηνία

Από τη ΣΥΚΙΚΗ, ο διευθυντής, Γιώργος Αγγελόπουλος, δήλωσε ότι «η εικόνα είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αντλούμε μέσα από το δίκτυο ευφυούς γεωργίας. Σε 20 μέρες από τώρα θα αρχίσουμε να μαζεύουμε καρπούς, αλλά η κανονική συγκομιδή θα αρχίσει λίγο μετά τις 10 Αυγούστου».

Σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε ότι «στόχος της διοίκησης είναι να υπάρξει άνοδος, ενώ καταγράφεται και αύξηση της ζήτησης του προϊόντος». Τέλος, αναφορικά με την αναδιάρθρωση, υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια δεν πέτυχε, ώστε να έχουμε μία ανάκαμψη της συκκοκαλιέργειας. Ευελπιστούμε να υπάρξει μία επανεξέταση του ζητήματος, για να μπορέσουμε να αναβαθμιστούμε και ποσοτικά και ποιοτικά».

πηγη ypaithros.gr