Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Η ακρίβεια δοκιμάζει τα εισοδήματα – Με νέο άλμα του πληθωρισμού μπαίνει ο χειμώνας

Εξαιρετικά δύσκολοι προδιαγράφονται οι επόμενοι μήνες για τα νοικοκυριά, αφού η ακρίβεια παραμένει εκτός ελέγχου και αναμένεται να λάβει ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις, διαβρώνοντας τα χαμηλά εισοδήματα.

10% πάνω οι τιμές

O Οκτώβριος μάλιστα εκτιμάται ότι θα φέρει νέες αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, αφού οι εταιρείες έχουν ήδη στείλει λίστες με τις νέες τιμές που μεσοσταθμικά θα ξεπερνούν το 10% σε σχέση με τις σημερνιές.

Tο ράλι στις τιμές της ενέργειας και τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βάλλονται από τη γενικευμένη ακρίβεια.

Παρά τα σημάδια συγκρατημένης αποκλιμάκωσης που είχε δείξει ο πληθωρισμός τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, η νέα αύξηση που σημείωσε ο εναρμονισμένος δείκτης στο 12,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, δείχνει ότι ο εθνικός δείκτης που πρόκειται να ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από το 11,4% του Αυγούστου.

Προάγγελο νέων πληθωριστικών πιέσεων συνιστούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο. Συμφώνως προς τα στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσε εκρηκτική άνοδο 39,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι αυξήσεως 13,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Αλλά και σε μηνιαία βάση ο ίδιος δείκτης τον Αύγουστο του 2022 αυξήθηκε κατά 2,7% συγκριτικώς προς τον δείκτη του Ιουλίου 2022,  έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Επίμονος ο πληθωρισμός

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του χθες προέβλεψε ότι θα είναι υψηλός ο πληθωρισμός και επίμονος, αλλά και σε όλη την Ευρώπη θα είναι υψηλός. «Εχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού, κατά το βασικό σενάριο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τον φετινό πληθωρισμό, που ξεκίνησαν από το 0,8% και φαίνεται ότι θα καταλήξουν στο 9%, το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει τον προϋπολογισμό του 2023 με εκτίμηση για υποχώρηση της ακρίβειας στο 3%, όταν οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5,5%.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποκτά πιο επίμονα χαρακτηριστικά, αφού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, το υψηλό ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται στις συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Τονίζεται, επίσης, ότι οι αυξήσεις των τιμών, ιδίως στα αγαθά με ανελαστική ζήτηση, έχουν διανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνουν τόσο τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους όσο και την καταναλωτική τους δαπάνη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη imerisia.gr