Μετά τους κλυδωνισμούς στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank, ήρθε χθες η σειρά της Credit Suisse να κλυδωνιστεί μετά την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία επικαλούμενη ρυθμιστικά ζητήματα απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της τράπεζας, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).
Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες συζήτησης για την ανθεκτικότητα και το μέλλον της Credit Suisse, αλλά και σειρά καθοδικών συνεδριάσεων για τη μετοχή της η χθεσινή επεφύλαξε ένα από τα χειρότερα “ξεπουλήματα” – sell off – των τελευταίων πολλών μηνών, τόσο για την Credit Suisse όσο και για τις το σύνολο του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη. Και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά 4,55% ενώ στη Νέα Υόρκη και χθες οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο ο Dow Jones υποχώρησε 0,87% ή 280 μονάδες στις 31.874, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 3.891 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,05% στις 11.434 μονάδες, με σημαντικές τοποθετήσεις σε τεχνολογικές μετοχές.
Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος σε όλη την ΕΕ είχε καταγράψει σημαντικά κέρδη στα χρηματιστηριακά ταμπλό, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, βασική πηγή κερδών για τις παραδοσιακές τράπεζες αλλά και τις ενδείξεις για ανάκαμψη που είχε η Ευρωπαϊκή οικονομία. “Με την προσδοκία αύξησης των επιτοκίων, που ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους και την υψηλή ρευστότητα, οι θετικές εκτιμήσεις ήταν εύλογες για πολλούς”, σημειώνει ο Guillermo Santos, επικεφαλής στρατηγικής στην ισπανική ιδιωτική τράπεζα iCapital. “Αλλά η μετάδοση στις αγορές είναι ταχεία, ειδικά όταν προέρχεται από ένα μεγάλο ίδρυμα όπως η Credit Suisse. Αυτή η κατάρρευση έχει βρει πολλούς με τα λάθος στοιχήματα στα χέρια και η κατάσταση αποδεικνύεται πολύ δύσκολη”, προσθέτει.
Ο στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών παραγώγων της JPMorgan Chase, Davide Silbestrini, επισημαίνει ότι οι καθαρές θέσεις long στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των τραπεζών του δείκτη Euro Stoxx είχαν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολάρια) πριν από το πρόσφατο sell-off.
Ωστόσο οι επενδυτές έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Μάλιστα πολλές μετοχές τραπεζών σε μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τέθησαν εκτός διαπραγμάτευσης (Societe Generale, Montei dei Paschi και Unicredit) από τις εποπτικές αρχές σε μια πρώτη προσπάθεια “πυρόσβεσης” και διαχείρισης του μπαράζ ρευστοποιήσεων σ’ όλη την Ευρώπη, που βούλιαξε τον κλάδο στο χαμηλότερο επίπεδο του 2023.
Πάντως η ανησυχία είναι κυρίαρχη τόσο για την ελβετική τράπεζα όσο και για την έκθεση σε αυτήν άλλων ιδρυμάτων. Πάντως, χθες βράδυ, η Ρυθμιστική Αρχή και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα δήλωσαν ότι η Credit Suisse πληροί εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι εάν απαιτηθεί θα στηριχθεί η τράπεζα μετά από αίτημα που κατέθεσε η τελευταία.
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.news247.gr πατώντας εδώ