Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Κώστας Τζιούμης: «H Τριπολιτσά θεμελίωσε τον Αγώνα, το Μεσολόγγι τον αναζωπύρωσε και τον έσωσε»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι Εορτασμοί για την 197η Επέτειο από την Ηρωική «Έξοδο» του Μεσολογγίου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμη, υπογραμμίζοντας ότι «η Τριπολιτσά θεμελίωσε τον Αγώνα, το Μεσολόγγι τον αναζωπύρωσε και τον έσωσε».

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 5 Απριλίου στην Αίθουσα Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για τον Τιμώμενο Δήμο των φετινών Εορτασμών για την 197η Επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Δήμο Τρίπολης, με την εκδήλωση «Έξοδος Μεσολογγίου & Άλωση Τριπολιτσάς στο ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού».

Πρόκειται για μια εκδήλωση που ήρθε να ενισχύσει τους ιστορικούς δεσμούς των δυο περιοχών και να αναδείξει την πολυσήμαντη συνεισφορά τους στο ιστορικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρέθεσε ομιλία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλειος Καρδάσης. Ενώ αποδόθηκαν δημοτικά τραγούδια της κλεφτουριάς, από μουσικό σχήμα. Επιπροσθέτως πραγματοποιήθηκαν τοπικοί δημοτικοί χοροί από ομάδα του Παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης δημιουργώντας εορταστικό κλίμα και αποδίδοντας σεβασμό στην παράδοση.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

«Υπάρχουν λαοί, των οποίων η Ιστορία δεν χρειάζεται μεγάλο περπάτημα για να γίνει γνωστή … Ασήμαντη και αδιάφορη… Υπάρχουν λαοί, των οποίων η Ιστορία δεν συμφέρει – στους ίδιους και στην ανθρωπότητα – να γίνει γνωστή… Αρπαγές, δηώσεις, καταστροφές… Και υπάρχουν, τέλος, λαοί των οποίων η πορεία και η Ιστορία είναι μια διαρκής και ανυστερόβουλη ΣΠΟΝΔΗ στο ΙΔΑΝΙΚΟ.

Σπονδή στο ιδανικό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας είναι ο σχεδόν δεκαετής αγώνας της πατρίδας υπέρ της εθνικής αναγέννησης, υπέρ της εθνικής αποκατάστασης, υπέρ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Στο έπος του Εικοσιένα πολλά, πάρα πολλά, σημεία της πατρίδας μας, αιματοβαμμένα και αιματοποτισμένα, διεκδικούν δικαίως θέση στο πάνθεον της αθανασίας: Τρίκορφα, Δερβενάκια, Πέτα, Κεφαλόβρυσο, Μανιάκι, Αλαμάνα, Γραβιά, Βασιλικά, Χίος, Ψαρά… Πόλεις όμως, σημαντικές και ιστορικές για την εποχή εκείνη, άξιες να διεκδικήσουν αιώνια δόξα, αθανασία και ευγνωμοσύνη, είναι δύο: Τριπολιτσά και Μεσολόγγι, Ιερά Πόλις και Τρίπολη.

Τιμή υψίστη και τύχη λαμπρή να εκπροσωπώ την πρωτεύουσα του Μοριά, την πόλη όπου θεμελιώθηκε, οριστικοποιήθηκε και μπήκε στη σωστή και αναπότρεπτη κοίτη του ο Αγώνας, την πόλη που γέννησε, ανέδειξε και πρόσφερε τον ΗΓΕΤΗ, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, να την εκπροσωπώ στα άγια χώματα της ετέρας θυσιαστικής και ταυτόχρονα αθάνατης πλέον πόλης, σε μια στιγμή που η πρώτη τιμάται από δεύτερη, από και στο Μεσολόγγι!

Ολοκαύτωμα και οι δύο στο βωμό της ελευθερίας. Με την αποχώρηση του Ιμπραήμ από την Τριπολιτσά είχαν μείνει όρθια στην πόλη μόλις τρία κτίσματα. Με την πολύμηνη πολιορκία του Μεσολογγίου και την ΕΞΟΔΟ προς την ελευθερία ή προς τον έντιμο θάνατο, ‘’τούτο το αλωνάκι’’ ισοπεδώθηκε μεν, κατέστη όμως αιώνιο σύμβολο ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΔΟΥΛΩΤΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ.

Η Τριπολιτσά θεμέλιωσε τον Αγώνα , το Μεσολόγγι τον αναζωπύρωσε και τον έσωσε, όταν φαινόταν να σβήνει σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Κοινή η τύχη, ισοδύναμη η προσφορά, ίδια η τιμή, απολύτως αναμενόμενη και φυσιολογική η αδελφοποίηση τους. Και σήμερα και τώρα και πάντα, μέσα και γύρω από τις δύο πόλεις μας, «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε». Το εύχομαι, το ελπίζω, το προσπαθούμε από κοινού, αδέλφια Μεσολογγίτες.»

Τέλος, να αναφερθεί ότι στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Λαγός, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κυρία Ελένη Καρούντζου και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, κ. Στέφανος Χατζόπουλος.