Τι συμβαίνει και οι εργοδότες φαίνονται απρόθυμοι να συζητήσουν για την αμοιβή του υποψήφιου εργαζόμενου;
Το job hopping δεν αποδίδει όπως παλιά. Ενώ το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» ακμάζει, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να περιμένουν να δουν αύξηση των αμοιβών της τάξεως του 20% από την αλλαγή επαγγελματικής στέγης.
Τα στοιχεία από τον πάροχο μισθοδοσίας «Gusto» δείχνουν ότι οι μισθοί για τις νέες προσλήψεις είναι 5% χαμηλότεροι από ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2022, με τους τεχνικούς και διοικητικούς ρόλους να σημειώνουν μερικές από τις πιο απότομες μειώσεις.
Σχεδόν οι μισοί από τους 2.000 εργοδότες που ερωτήθηκαν από το ZipRecruiter τον Ιούλιο δήλωσαν ότι είχαν μειώσει τις αμοιβές για τις νέες θέσεις εργασίας.
Στα ύψη οι μισθολογικές προσδοκίες
Και ενώ οι επιχειρήσεις μειώνουν τους μισθούς των νεοφερμένων, οι μισθολογικές προσδοκίες όσων αναζητούν εργασία έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of New York που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που αναζητούν νέα εργασία δηλώνουν πως η χαμηλότερη αμοιβή που θα ήταν διατεθειμένοι να λάβουν για να αλλάξουν δουλειά, ανέβηκε περίπου κατά 8% από πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός σε μια σειρά δεδομένων που δημοσιοποιούνται από το 2014, αναφέρει το CNBC.
Ο Matt Dalrymple έχει υποβάλει αίτηση για περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας πωλήσεων στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη από τότε που ο προηγούμενος εργοδότης του κήρυξε πτώχευση και απέλυσε το εργατικό δυναμικό του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι μισθοί για τις θέσεις εργασίας που τον ενδιαφέρουν, όπως λέει ο 24χρονος Matt έχουν μειωθεί περίπου 10.000 δολάρια από την τελευταία φορά που περιηγήθηκε στις αγγελίες, δηλαδή περίπου έξι μήνες πριν.
«Το περίμενα να συμβεί»
Ο Matt παρατήρησε επίσης ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων φαίνονται «πολύ λιγότερο πρόθυμοι» να αναφέρουν, ή να συζητήσουν περί αμοιβής κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων από ό,τι το 2021, την τελευταία φορά που βρισκόταν ο ίδιος στο κυνήγι εργασίας.
«Το περίμενα να συμβεί αυτό όμως» λέει. «Όλοι ανησυχούν για τον πληθωρισμό και για το αν θα καταλήξουμε ή όχι σε ύφεση… Απλώς αποδέχτηκα ότι μπορεί να έχω λιγότερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι πριν από δύο χρόνια» δηλώνει ο ίδιος.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο επίμονος πληθωρισμός δεν βοηθά στην «αποσύνδεση» μεταξύ των εταιρειών και των νέων προσλήψεων: τα αφεντικά βλέπουν τον πληθωρισμό ως λόγο μείωσης του κόστους, ενώ οι εργαζόμενοι βλέπουν το υψηλότερο κόστος ζωής ως λόγο για να ζητήσουν περισσότερα χρήματα, σημειώνεται στο άρθρο του CNBC.
Τι οδηγεί στην «αποσύνδεση» μεταξύ υπαλλήλου και εργοδότη;
Αλλά ο πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος ένοχος, εδώ.
«Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να ανακάμπτει από το ‘χτύπημα’ των τελευταίων τριών ετών, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων επιπτώσεων της εξ αποστάσεως εργασίας και της ‘μεγάλης παραίτησης’», λέει η οικονομολόγος Liz Wilke.
«Αυτή η πτώση των αμοιβών για τις νέες προσλήψεις είναι σχεδόν μια ομαλοποίηση από τα δύο τελευταία χρόνια, όταν οι αμοιβές ήταν απλά απογοητευτικές» επισημαίνει η Wilke.
«Η προσφορά μπόνους και υψηλότερων μισθών μπορεί να ήταν μια έξυπνη βραχυπρόθεσμη κίνηση για την προσέλκυση ταλέντων, αλλά δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα» σημειώνει η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στο ZipRecruiter.
«Τα άτομα που αναζητούσαν εργασία προσάρμοσαν τις μισθολογικές τους προσδοκίες με βάση τη ‘μεγάλη παραίτηση’, ενώ οι εργοδότες προσπαθούν να επιστρέψουν στα δεδομένα προ πανδημίας» εξηγεί η Pollak.
Ο φόβος της ύφεσης και οι αμοιβές των νέων προσλήψεων
Υπάρχει επίσης λιγότερος ανταγωνισμός για τα νέα ταλέντα, λέει ο Ron Seifert, ειδικός στον τομέα στελέχωσης των εταιρειών, κάτι που κάνει τις εταιρείες «λιγότερο επιθετικές» στις αρχικές τους προσφορές.
Η Pollak συμφωνεί, προσθέτοντας ότι οι μαζικές απολύσεις που συγκλόνισαν τον τεχνολογικό τομέα πέρυσι συνέβαλαν στη μείωση των μισθών για τις νέες προσλήψεις.
Επιπλέον, οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν τόσα άτομα, όσα πριν από 9 ή 12 μήνες, επισημαίνει ο Seifert. «Πολλοί ηγέτες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι απειλούνται από μια πιθανή ύφεση και φρενάρουν τις δαπάνες, και για πολλούς, η πρόσληψη είναι η μεγαλύτερη δαπάνη τους» τονίζει.
Τον Ιούνιο, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 738.000 με 9,58 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι οι μισθολογικές προσδοκίες των ατόμων που αναζητούν εργασία είναι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ θα μπορούσε να δείχνει ότι είναι επίσης νευρικοί για μια πιθανή ύφεση.
Η Wilke λέει: «Αν πρόκειται να ξεκινήσετε σε μια νέα εταιρεία και ενδεχομένως να είστε ο πρώτος που θα απολυθεί σε περίπτωση ύφεσης, θα θέλετε να λάβετε μεγαλύτερη αποζημίωση για να αναλάβετε αυτό το ρίσκο».
πηγη in.gr