Δραματική είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά τη στιγμή που ο πληθωρισμός… καλπάζει, με τις τιμές των βασικών αγαθών να βάζουν «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα δεδομένα σοκάρουν, με την κυβέρνηση να αντιδρά με ελέγχους και μέτρα τύπου… pass και «καλαθιών».
«Η μάχη κατά της ακρίβειας έχει όρια», είπε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, τονίζοντας πως η ακρίβεια έρχεται από το εξωτερικό. «Μέριμνα της κυβέρνησης και δίνεται καθημερινή μάχη γι’ αυτό, είναι να μην πληρώνει παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε να πληρώνει ο καταναλωτής», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας πως οι αναφορές πολλών πως οι τιμές είναι πιο ακριβές στην Ελλάδα, απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, είναι… μύθος. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, είναι οι περισσότεροι που έχουν επιβληθεί ποτέ στη χώρα μας. «Οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται σε διεθνή συγκυρία και όχι στην αισχροκέρδεια», ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος στάθηκε στην αύξηση των μισθολογικών απολαβών των πολιτών, την ανάπτυξη που όπως είπε έρχεται μέσω της μείωσης της ανεργίας και τους ελέγχους, που είναι ο μόνος… δρόμος, αυτήν τη στιγμή. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», δήλωσε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος τονίζοντας πως τους τελευταίους μήνες έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις, ενώ θα υπάρξει ειδική σήμανση στα σουπερμάρκετ προϊόντων με μειωμένες τιμές και μια ειδική εφαρμογή στα κινητά, για να υποβάλλει καταγγελίες με στοιχεία, φωτογραφίες και βίντεο κάθε καταναλωτής, ώστε να επιβάλλονται άμεσα, πρόστιμα.
ΕΝΟΠΛΗ… ΛΗΣΤΕΙΑ
ΟΧΙ ΑΠΛΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ
Διαφορετική προφανώς είναι η εικόνα της ίδιας της κοινωνίας και των καταναλωτών, με χαρακτηριστικές στην κατεύθυνση αυτή, τις επισημάνσεις του προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Απόστολου Ραυτόπουλου. «8 μήνες πριν τον πόλεμο είχαμε αυξήσεις. Τους τελευταίους 18 μήνες το ποσοστό είναι διπλάσιο», παρατήρησε ο κ. Ραυτόπουλος που έδωσε και χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Το λάδι στη Γερμανία πωλείται 12,69 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 15 ευρώ το λίτρο», είπε σημειώνοντας και τη διαφορά από κιλό σε λίτρο, κάνοντας λόγο για… ένοπλη ληστεία κατά του καταναλωτή και όχι απλή κερδοσκοπία. «Το να αγοράζει ντομάτες ΑΑΑ με 80 λεπτά από τον παραγωγό και να τις παίρνει 3,80 ευρώ το κιλό ο καταναλωτής, δεν το λες κερδοσκοπία, είναι ένοπλη ληστεία», είπε τονίζοντας πως χρειάζεται έλεγχος ουσιαστικός σε πολλά επίπεδα, όπως και σε ό,τι αφορά στη μείωση του περιεχομένου πολλών προϊόντων, αφού τουλάχιστον σε 500 έ4χει παρατηρηθεί να έχει μειωθεί η ποσότητα της συσκευασία και να έχουν αυξηθεί οι τιμές.