Δύσκολη εξίσωση αποτελεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις η εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς πλέον οι εταιρείες εντοπίζουν ελλείψεις κυρίως σε τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, όπως οι υπάλληλοι εργαστηρίου ή μηχανικοί του κλάδου της μεταποίησης και της βιομηχανίας.
«Πλέον στην Αθήνα σε ορισμένες ειδικότητες που απαιτούν προσωπικό υψηλής αλλά και χαμηλότερης εξειδίκευσης παρατηρείται έλλειψη. Πρόκειται για εργαζομένους στην παραγωγή, μηχανογράφηση, τεχνίτες αλλά και μηχανικοί που απασχολούνται στα εργοστάσια. Μάλλον αυτή η δυσκολία οφείλεται στην έλλειψη κατάρτισης. Κάποτε οι τεχνίτες που αποφοιτούσαν από τα πανεπιστήμια ήταν εξαιρετικοί, σήμερα φαίνεται πως είναι καλοί στη θεωρία και όχι στην πράξη» λέει στην «Κ» στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας.
Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελλείψεις δεξιοτήτων» καταδεικνύει πως πάνω από 7 στις 10 (77%) ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων με κατάλληλες δεξιότητες, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει το 62% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πάντως, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα με 50 έως 249 υπαλλήλους έρχονται αντιμέτωπες με τέτοια ζητήματα κατά την κάλυψη θέσεων εργασίας. Από τις 558 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 58% απάντησε πως περισσότερο δυσκολεύεται να βρει προσωπικό με κατάλληλα προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης. Συγκεκριμένα, 1 στις 2 δεν βρίσκει τεχνικούς (υπάλληλοι εργοστασίου, μηχανικοί) με κατάλληλες δεξιότητες, ενώ ελλείψεις δεξιοτήτων εντοπίζει το 37% και για την πλήρωση θέσεων εξυπηρέτησης πελατών (επαγγελματίες πωλήσεων, σύμβουλοι πελατών κ.λπ.).
Στο μεταξύ, προβλήματα στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες που αφορούν κλάδους υψηλότερης κατάρτισης. Ενας τέτοιος είναι ο κλάδος της τεχνολογίας. «Ως εταιρεία τεχνολογίας παρατηρούμε στην ελληνική αγορά έλλειψη σε προγραμματιστές, ιδιαίτερα σε γλώσσες προγραμματισμού που διαφοροποιούνται από τεχνολογίες web», εκτιμά στην «Κ» ο κ. Μπάμπης Μπακολιάς, γενικός διευθυντής της Ansys Hellas που απασχολεί σήμερα στην Ελλάδα πάνω από 120 άτομα. «Από τα ελληνικά πανεπιστήμια αποφοιτούν συγκριτικά λίγοι προγραμματιστές, που στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν επαρκή κατάρτιση γι’ αυτά που ζητάμε εμείς. Ενδεικτικά, από τα ελληνικά ΑΕΙ αποφοιτούν ετησίως περίπου 1.600 μαθηματικοί και φυσικοί που στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν προγραμματισμό, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου όπου αυτές οι ειδικότητες καλύπτουν θέσεις υψηλής αξίας, με γνώσεις προγραμματισμού», λέει ο ίδιος
Διαβάστε περισσότερα εδώ
πηγη kathimerini.gr