Οι πρόωροι καύσωνες, η κλιματική συγκυρία που σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει επιφέρει πλήγματα στην παραγωγή, με πρώτο παράδειγμα το φυστικοβούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού, η άνοδος του εργασιακού κόστους και βέβαια οι τσιμπημένες τον τελευταίο μήνα τιμές ενέργειας “χτίζουν” νέους “βατήρες” ακρίβειας, ειδικά σε φρέσκα προϊόντα.
Έτσι μπορεί να επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Μάιο εφέτος, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αυξήθηκε 2,4% από 3,1% τον Απρίλιο και έναντι αύξησης 2,8% τον Μάιο 2023, ωστόσο οι εστίες “ανάφλεξης” των τιμών παραμένουν ενεργές. Μάλιστα ακόμη και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάιο, σε ένα έτος υπήρξαν νέες ανατιμήσεις σε: Κρέατα- γενικά (1,9%), Ψάρια νωπά (12,5%), Ελαιόλαδο (56,8%), Φρούτα- γενικά (1,7%), Λαχανικά- γενικά (1,2%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (2,3%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (7,7%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,5%). Επίσης, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται αυξήσεις σε ορισμένα φρέσκα προϊόντα, όπως π.χ. στα αγγουράκια, ενώ ερώτημα είναι το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές σε άλλα λαχανικά και φρούτα, που επηρεάστηκαν από τις κλιματικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.news247.gr πατώντας εδώ