Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αλλαγές σε επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Προπληρωμένες κάρτες, αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Σε μία σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για την αναβάθμιση των επιδομάτων το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Όπως είπε θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό της πολιτικής επιδομάτων και στην αναβάθμιση του συστήματος χορήγησης προνοιακών παροχών «μέσω της αναβάθμισης του ελέγχου των επιδομάτων, με τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής Πύλης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων και εναρμόνιση κριτηρίων».

Έτσι, είπε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, “θα επιτύχουμε λιγότερη ταλαιπωρία για τους δικαιούχος και περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη για τη χορήγηση των παροχών, προς όφελος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη”.

Συγκεκριμένα:

  • Προχωράμε σε ψηφιακό ανασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος, ως ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτών που αναπτύσσονται, είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Ενισχύουμε την προστασία των παιδιών με αναπηρία, μέσω της ενίσχυσης ανεξάρτητης διαβίωσης και συμμετοχή στη κοινωνική και εργασιακή ζωή.
  • Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας.
  • Αυξάνουμε κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τις αρχές του 2024, ενώ θα επεκτείνουμε και το θεσμό της υποστηριζόμενης απασχόλησης στα άτομα με αναπηρία.
  • Θα φέρουμε μια μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Θα εκπονήσουμε και θα υλοποιήσουμε εθνική στρατηγική για την μακροχρόνια φροντίδα, για την μεταρρύθμιση και την κατ’ οίκον φροντίδα.

Είναι δέσμευσή μας, είπε η υπουργός, ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν θα φιλοξενείται σε κανένα ίδρυμα έως το 2030.

Για το δημογραφικό ζήτημα είπε ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι η απόλυτη εθνική προτεραιότητα»:

Στόχος της δημογραφικής πολιτικής δεν είναι μόνο να θεσπίσουμε κίνητρα για την απόκτηση περισσότερων παιδιών, είναι η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τη δημιουργία οικογένειας, που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, που δυσκολεύουν την πρόσβαση στην εργασία, τη στέγη, και κρατούν στο περιθώριο κοινωνικές ομάδες.

Ουσιαστική προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος ασφαλείας και αισιοδοξίας για το μέλλον είπε η κα Ζαχαράκη εξηγώντας ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συστάθηκε στο υπουργείο η νέα Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.

Εξάλλου, μιλώντας για το επίδομα γέννησης των 2.000 που δίδεται για κάθε παιδί, δεσμεύτηκε «για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννιά μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ακριβώς όπως ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».