Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Αποτρεπτική παρέμβαση Σαμαρά για το Κυπριακό (video)

ε αφορμή τις αλλαγές στην εφημερίδα «Σημερινή», ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, απέστειλε σύντομο και εμπεριστατωμένο κείμενο με πολιτικά μηνύματα επί τη βάσει των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και στα Ελλαδοτουρκικά:

«Με την ευκαιρία των αλλαγών που γίνονται σε μια ιστορική εφημερίδα της Κύπρου και του Ελληνισμού, τη «Σημερινή», θα ήθελα να εκφράσω ακόμα μία φορά την αγάπη μου στη Μεγαλόνησο. Παρακολουθώ επί σειρά ετών τη «Σημερινή» και, κυρίως, τη μαχητική και τεκμηριωμένη αρθρογραφία της. Αρθρογραφία που επηρεάζει πολλές φορές όχι μόνον την πολιτική σκηνή της Κύπρου, αλλά και των Αθηνών. Αρθρογραφία που χαρακτηρίζεται από ψυχρό ορθολογισμό και άδολο πατριωτισμό.

Είναι χρήσιμος ο πολιτικός της λόγος για τις Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, για το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Ανοίγει νέους δρόμους. Δεν περιορίζεται στην κριτική, αλλά δίνει λύσεις. Αρνείται να υποστείλει τη σημαία. Παράγει πολιτική και εμπνέει σεβασμό.

Αυτήν την περίοδο γράφονται και λέγονται πολλά. Ότι δήθεν τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο κυπριακό πρόβλημα. Ακόμα και ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα με την Τουρκία, αφήνοντας πίσω της την Κύπρο. Οφείλω, επομένως, ως πρώην Πρωθυπουργός να επισημάνω με αίσθημα πολιτικής ευθύνης τα εξής: Η αιτία, για την οποία δεν επιλύθηκαν τα Ελληνοτουρκικά, δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος λόγος, που δεν λύνεται το Κυπριακό. Δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική.

Η Άγκυρα δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και, αντί να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, επιδιώκει να επιβάλει με διχοτομικά πολιτειακά μορφώματα τα τετελεσμένα τηςεισβολής.

Βεβαίως και θέλουμε διάλογο. Όχι, όμως, παράδοση. Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι για την υπογραφή της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο και της διχοτόμησης στο Αιγαίο. Αυτά πρέπει να τα βγάλει από το μυαλό της η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, όπως και το Δίκαιο της Θάλασσας, που θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους και να αποτελούν τη βάση της επίλυσης των διαφορών. Όπως υπάρχει η εθνική, ηθική και νομική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των Κυπρίων, που άλλωστε καθορίζεται από τις Συνθήκες Εγγύησης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά μόνο να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Καλή επιτυχία στη νέα εκδοτική προσπάθεια»!

πηγή: https://www.sigmalive.com/