Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Επιτακτική η εύρεση μόνιμης λύσης για την έλλειψη εργατικού δυναμικού – Η πρόταση των 16 Αγροτικών Συλλόγων (video)

Η επιτακτική ανάγκη εύρεσης μόνιμης λύσης στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα είναι το μείζον ζήτημα που ταλανίζει τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας. 16 Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν την Κυβέρνηση σε σύγκλιση διϋπουργικής σύσκεψης για την επίλυση του θέματος καθώς όπως εκτιμούν συνδέεται άμεσα με τα φαινόμενα ακρίβειας που παρατηρούνται στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο Ασημάκης Ντεμερούκας, Πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Γαργαλιάνων, «Η έλλειψη εργατικών χεριών και η ακρίβεια για εμάς είναι δυο θέματα που συνδέονται. Δεν έχουμε εργάτες, μένουν θερμοκήπια ακαλλιέργητα φέτος και πολλές “ανοικτές” καλλιέργειες στην Τριφυλία, στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα αυτό σημαίνει λιγότερα προϊόντα διαθέσιμα για τον καταναλωτή, ενώ οι εισαγωγές δίνουν και παίρνουν, βγήκαν και τα στοιχεία και είδαμε ότι έχουμε τρεις φορές παραπάνω εισαγωγές ντομάτας!»

Με την Ελλάδα να «πνίγεται» στην γραφειοκρατία, η Ιταλία φαίνεται πως έχει βρει λύση που την καθιστά πιο ελκυστική στους εργάτες γης εξού και οι ροές προς την γείτονα χώρα. «Μέχρι το ΄21 είχαμε εργατικό δυναμικό στη χώρα μας από την Ασία, με το να λύσει τα γραφειοκρατικά ζητήματα η Ιταλία τους πήρε προς τα εκεί. Φθάσαμε σήμερα να έχουμε τρεις φορές λιγότερους εργάτες γης!». Οι επιπτώσεις σοβαρές «Από 20 Δεκεμβρίου και μετά είχαμε υποβάθμιση προϊόντος και χάσαμε παραγωγή επειδή η συγκομιδή τραβήχτηκε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.»

Σαν σύλλογοι από την Άνοιξη κρούουν κώδωνα είπε ο κ. Ντεμερούκας. «Η Ιταλία έκανε την βίζα πιο ελκυστική» γεγονός που λειτούργησε ανασταλτικά για την έλευση εργατών γης στη χώρας με το ντόμινο των επιπτώσεων αισθητό στην τσέπη των αγροτών αλλά και των καταναλωτών, αφού η ακρίβεια φαίνεται να έχει ρίζες (και) στον πρωτογενή τομέα.

Η επίλυση του θέματος μπορεί να προκύψει και μέσω της υλοποίησης της πρότασης για ετήσια βίζα «Μια βίζα ετήσια που να είναι ταξιδιωτικό έγγραφο, ώστε ο εργάτης να έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, – μάλιστα η Ιταλία έβαλε κι ένα μικρό μπόνους εγκατάστασης – αυτό ζητάνε οι εργάτες, έναν τρόπο να βγάλουν ένα έγγραφο, που θα τους επιτρέπει να δουλεύουν στη χώρα μας, να έχουν ΑΔΜ και ΑΜΚΑ, να φορολογούνται γι’ αυτά. Το 10% στο εργόσημο είναι δίκαιο για όλους… Αλλά αυτό το έγγραφο να είναι ταξιδιωτικό  και να μπορούν μετά από ενάμιση χρόνο να πάνε στη χώρα τους και να γυρίσουν πίσω. Όχι για οικονομικούς λόγους γιατί τα ημερομίσθια είναι ίδια σε Ιταλία και Ελλάδα.»