Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Eurostat: Ποιες χώρες «γεννούν» περισσότερες επιχειρήσεις

Τα «δημογραφικά στοιχεία» των επιχειρήσεων στην Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, το 2020 το ποσοστό «γεννήσεων» επιχειρήσεων στην ΕΕ μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο 8,9%. Τα προκαταρκτικά ποσοστά θανάτων επιχειρήσεων (2020: 7,6%) παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, δείχνοντας κάποια ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το 2020, η πανδημία COVID-19 διατάραξε τρομερά το επιχειρηματικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής διακοπής λειτουργίας ορισμένων επιχειρηματικών τομέων. Μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που εμφανίστηκαν απρόθυμοι να κάνουν το πρώτο βήμα και να ξεκινήσουν κάτι νέο, ενώ αρκετές εταιρείες πάσχιζαν να επιβιώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές κυβερνήσεις εισήγαγαν προγράμματα προσωρινής στήριξης για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης, γεγονός που μπορεί επίσης να εξηγήσει την ανθεκτικότητα του ποσοστού θανάτων των επιχειρήσεων το 2020. 

Γεννήσεις

Το 2020, τα ποσοστά γεννήσεων επιχειρήσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ κυμαίνονταν από 4,6% στην Ελλάδα, 5,4% στην Αυστρία, 6,5% στην Ιταλία, 6,7% στην Ιρλανδία, 6,8% στη Σουηδία και 6,9% στο Βέλγιο έως 11,3% για τη Γαλλία και τη Λετονία, 12,1% στην Εσθονία, 12,2% στην Πορτογαλία, 14,1% στη Μάλτα και 18,1% στη Λιθουανία.

Το μέσο μέγεθος απασχόλησης των νεοσύστατων επιχειρήσεων το 2020 κυμαινόταν από 0,6 άτομα στην Ολλανδία έως 2,1 άτομα στην Ελλάδα. Όσον αφορά την ΕΕ, το μέσο μέγεθος των νεοσύστατων επιχειρήσεων ήταν 1,2 άτομα, από 1,3 το 2019.

Θάνατοι

Όσον αφορά τα προκαταρκτικά ποσοστά θανάτων από επιχειρήσεις, η Ιρλανδία κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή με 1,6%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (3,2%), τη Γαλλία (3,9%), την Αυστρία (4,1%) και τη Μάλτα (4,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από επιχειρήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία με 20,8%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (14,6%), την Πορτογαλία (13,0%), τη Δανία (12,2%) και τη Λετονία (11,7%).

Η δημογραφία των επιχειρήσεων είναι στατιστικά στοιχεία σχετικά με, μεταξύ άλλων, τη γέννηση, την επιβίωση (που ακολουθείται έως και πέντε χρόνια μετά τη γέννηση) και τον θάνατο των επιχειρήσεων εντός του επιχειρηματικού πληθυσμού. Αναφέρει αλλαγές στο απόθεμα των επιχειρήσεων εντός της επιχειρηματικής οικονομίας από το ένα έτος στο άλλο, αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, το επίπεδο ανταγωνισμού, το επιχειρηματικό πνεύμα και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πηγή: ΟΤ