Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Φάγαμε 22.000 τόνους λιγότερο ψωμί το 2022 σε σχέση µε το 2019

Πάνω από 22.000 τόνους λιγότερο ψωµί καταναλώσαµε το 2022 σε σύγκριση µε το 2019, κάτι που σε µεγάλο βαθµό σχετίζεται µε την οικονοµική κρίση, ειδικά µάλιστα καθώς η τιµή του βασικού αυτού είδους διατροφής έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι µειώθηκαν κυρίως οι αγορές µαύρου ψωµιού, που είναι ακριβότερο από το άσπρο ψωµί, ενώ πολύ λιγότερο αγοράζονται τα άλλα αρτοσκευάσµατα.

Ο περιορισµός της κατανάλωσης σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση την προηγούµενη δεκαετία, αλλά και τις νοµοθετικές αλλαγές που επήλθαν όσον αφορά την απελευθέρωση της διάθεσης ψωµιού και από τα σούπερ µάρκετ, οδήγησαν σε µείωση των αρτοποιείων, αλλά και των καθαρά εµπορικών επιχειρήσεων άρτου, µε τη µείωση να είναι µεγαλύτερη στις µικρές επιχειρήσεις του κλάδου. Μεγαλύτερος ανταγωνιστής, ωστόσο, της βιοτεχνικής αρτοποιίας, των παραδοσιακών φούρνων δηλαδή, είναι στην πραγµατικότητα η µεγάλη αρτοβιοµηχανία που παράγει τυποποιηµένο ψωµί και µάλιστα όχι µόνο του τοστ, αλλά και διάφορα προϊόντα που χρησιµοποιούν πλέον οι νεότεροι στη διατροφή τους (πίτες, τορτίγιες κ.λπ.), τα οποία τείνουν να υποκαταστήσουν το ψωµί.

διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.moneyreview.gr πατώντας εδώ