Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Φόβοι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων – Πολιτική κόντρα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα τω σχολείων και στην επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση οι ειδικοί, με τον αριθμό των διασωληνωμένων όλο και να αυξάνεται.

Στόχος των εμπειρογνώμων να διεξαχθεί ομαλά η σχολική χρονιά με την κυβέρνηση να έχει ανοίξει τον δρόμο για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών ενώ φυλάσσει κυρώσεις κατά των ανεμβολίαστων πολιτών.

Η καθημερινότητα όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού αλλάζει, αφού από Δευτέρα τίθενται σε ισχύ τα νέα αυστηρότερο μέτρα της κυβέρνηση τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θέτουν σε καθεστώς «lockdown» τους ανεμβολίαστους. 

Έκκληση για εμβολιασμό των μαθητών

Κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών ενώ αρκετοί φοβούνται ότι μόλις θα αρχίσουν να υπάρχουν κρούσματα στις σχολικές αίθουσες, θα υπάρχουν γονείς που θα θέλουν να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι προκειμένου να μην κολλήσουν.

Τα πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο όταν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές.

Μία από τις ανησυχίες που υπάρχει είναι ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν θα μπορούν να κολλήσουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

Στο βάθος… πολιτική κόντρα

Την αντίθεσή τους τα μέτρα της κυβέρνηση ενόψει ανοίγματος των σχολείων εκφράζουν από πλευράς τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «έλλειψη κυβερνητικής ευθύνης».

Συγκεκριμένα, η γραμματέας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το δόγμα της ατομικής ευθύνης ξαναεφαρμόζεται στο άνοιγμα των σχολείων και αυτή τη σχολική χρονιά. 

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων. Όμως τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν! Βεβαίως και ο εμβολιασμός είναι το ένα μέτρο, το άλλο όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η αποστασιοποίηση. Είναι δυνατόν να ανοίγουν πάλι τα σχολεία χωρίς να έχουν αραιώσει οι μαθητές στην τάξη, που είναι το πιο απλό και απόλυτα στοιχειώδες; Επαφίεται τελικώς η έκβαση της μετάδοσης στην ατομική ευθύνη των μαθητών; Και μήπως συμπεριλαμβάνονται στους υπεύθυνους και τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών που αντικειμενικά δυσκολεύονται να κρατήσουν αποστάσεις; Και από πάνω έχουμε και τον παραλογισμό ότι τα πολυπληθή τμήματα κλείνουν όταν μολυνθεί το 51% των μαθητών;», είπε η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι υπέρ των ανοιχτών σχολείων και της διά ζώσης εκπαίδευσης, διερωτώμενη ωστόσο αν «μπορεί η ευθύνη των μαθητών να υποκαταστήσει την έλλειψη κυβερνητικής ευθύνης;».

Η γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε επίσης υπέρ των εμβολίων.

«Σήμερα πλέον η επιστημονική κοινότητα που γνωρίζει δεδομένα αλλά και η κοινωνία που έχει έρθει κοντά στη νέα πραγματικότητα αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση παίρνει μέτρα αντικρουόμενα και διασπείρει την ανασφάλεια και αμφιβολίες. Αποτέλεσμα είναι μετά απ’ όλα αυτά ενώ διαθέτουμε το τεράστιο επίτευγμα της επιστήμης, να μην έχει εμβολιαστεί ούτε το 60 % του πληθυσμού! Βεβαίως εκτός όλων των άλλων παλινωδιών και σφαλμάτων διαχείρισης (όπως η περίπτωση του Astra Zeneca την άνοιξη) έχουμε και έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει κηρύξει δύο φορές το τέλος της πανδημίας!», δήλωσε.

«Απροστάτευτα τα σχολεία και φέτος»

Με απροστάτευτα τα σχολεία ξεκινάει και φέτος η σχολική χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής. Όπως υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μαθητών, ενώ παράλληλα επισημάνει τον ανεπαρκή εμβολιασμό παιδιών, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια τα δια ζώσης μαθήματα.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«Και εφέτος η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει τα σχολεία απροστάτευτα. Δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή λειτουργία τους. Με προχειρότητα κινείται στις ήδη πλήρως αποτυχημένες πολιτικές της. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε χρόνο με κλειστά σχολεία και με τους μαθητές σε εγκατάλειψη…

Πάλι θα έχουμε συνωστισμό στις τάξεις με 20 – 30 μαθητές. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αραίωση των μαθητών. Και ενώ μερικούς μήνες πριν αρκούσε ακόμα και ένα κρούσμα για να κλείσει ένα τμήμα, τώρα απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία. Όταν θα έχουν κολλήσει δηλαδή μαζικά οι μαθητές τον κορωνοϊό και θα τον μεταφέρουν στις οικογένειές τους! 

Οι εμβολιασμοί των μαθητών δεν έχουν προχωρήσει. Και ενώ οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι αρκετά απαισιόδοξες, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια, σε μακάρια αυταρέσκεια.

Υπάρχει μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα, που δεν απασχολεί την κ. Κεραμέως. Ένα σοβαρό μαθησιακό κενό, που γίνεται πλέον μορφωτικό έλλειμμα! Είναι Υπουργός που συνδέεται την θεσμική υποεκπαίδευση των μαθητών – και για την οποία δεν έχει πάρει ΚΑΝΕΝΑ σχετικό μέτρο αντιμετώπισής της!

Ως προς τι η σιωπή, για το τι έχει συμβεί στην εκπαίδευση; Ένας μαθητής της Γ΄ Δημοτικού ή της Γ΄ Γυμνασίου, για παράδειγμα, που τον Μάρτιο του 2020 ήταν στις Α΄ τάξεις τους, ποια εφόδια έχουν σήμερα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, όταν για ενάμιση χρόνο ήταν εκτός ουσιαστικής διδασκαλίας; Έχει γίνει σχεδιασμός για την αποτύπωση των κενών που έχουν δημιουργηθεί σε κάθε τάξη; Έχει γίνει σχεδιασμός για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα κενά αυτά;
Επιτέλους, να σταματήσουν οι πειραματισμοί. Να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στην παιδεία. Να γίνει μαζικός εμβολιασμός των μαθητών.

Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα (μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών, έγκυρα τεστ από τον ΕΟΔΥ, σχετικό ιατρικό υλικό στα σχολεία, συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση κλπ).

Να διαμορφωθεί ΤΩΡΑ πρόγραμμα αναπλήρωσης του μαθησιακού κενού των μαθητών για τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σχολεία με ασφαλή προστασία και με ουσιαστική λειτουργία!».

Εκτιμήσεις μέχρι και 420 διασωληνωμένους

Γύρω στις 20 με 25 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου 2000 με 2500, κυρίως λόγω του ανοίγματος των σχολείων, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Για τις ΜΕΘ, ο καθηγητής ανέφερε ότι ενδεχομένως σε μια εβδομάδα να φτάσουν το ταβάνι τους και εκτίμησε ότι θα δούμε μέχρι 400 με 420 διασωληνωμένους. Επίσης, οι θάνατοι δυστυχώς για τις δύο επόμενες βδομάδες πάνω από 30.

«Τις επόμενες 30 μέρες θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους, το 95% των οποίων ανεμβολίαστοι», τόνισε. Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα για τα εμβόλια, ο καθηγητής επεσήμανε ότι είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας. «Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».

in.gr