Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Η πονεμένη ιστορία των ξενοδοχείων ενός και δύο αστεριών – Οι κόφτες στους κοινοτικούς πόρους

Ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον ιδιωτικό τομέα του τουρισμού και τα ελληνικά ξενοδοχεία μία «μεγάλη «τρύπα» στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  από το δημόσιο τομέα,  φρενάρει την πορεία προς τον «πράσινο» μετασχηματισμό τον ελληνικό τουρισμό.

Όπως όλοι αναγνωρίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου λόγω κεφαλαίων έχουν μια μεγαλύτερη ευχέρεια να χαράξουν ένα δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τις χιλιάδες μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Χωρίς χρηματοδότηση

Το πρόβλημα δεν είναι μικρό και αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος από τα 10.087 ξενοδοχεία της χώρας τα 4.600 είναι ενός και δυο αστεριών ενώ συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων τριών αστέρων ( 2.903) φτάνουν τα 7.500 ή το 70% σχεδόν του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχείων, τα οποία όμως εξαιρούνται από μια σειρά χρηματοδοτικών δράσεων.

Τι λένε οι φορείς

Την δυσκολία προσαρμογής στη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρομεσαίων μονάδων του ελληνικού τουρισμού επεσήμανε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, και υπογράμμισε την ανάγκη όπου είναι δυνατόν να συνεργάζονται οι μικρές όμορες μονάδες. Αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος μιλώντας χθες στην παρουσίαση της μελέτης του INSETE  «Προτάσεις για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα» υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να χαράξουν μια βιώσιμη ανάπτυξη που περνά μέσα και από τον πράσινο μετασχηματισμό τους.

Και ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής μιλώντας στη συνεδρίαση των προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας τόνισε ότι  «Ενώ μιλάμε για κλιματική κρίση, τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία εξακολουθούν να αποκλείονται από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης. Συζητάμε για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και μετά απ’ την πάροδο τριών ετών από τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχει εκδοθεί το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστεριών

Η τρύπα στην χρηματοδότηση αναγνωρίζεται από όλους τους ξενοδοχειακούς παράγοντες.  Τα ξενοδοχεία ενός και δυο αστεριών εξαιρούνται από τον αναπτυξιακό νόμο και όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση του ot.gr ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας η θέση του ΣΕΤΕ είναι να ενταχθούν.

Επιπλέον σε υπόμνημα της ΠΟΞ προς την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνεται ότι τα ξενοδοχεία 1, 2 και 3 αστέρων εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή από τη δυνατότητα ένταξης στη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ». Κάθε παρέμβαση εκσυγχρονισμού στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις περνά πλέον απαρέγκλιτα από τον πράσινο μετασχηματισμό, εξηγεί η ΠΟΞ και συμπληρώνει ότι η συγκεκριμένη δράση, λοιπόν, ήταν τεράστιας σημασίας για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ακόμα περισσότερο των μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τα οποία όμως εξαιρέθηκαν από αυτή. Θα πρέπει άμεσα να εκδοθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που θα στοχεύει στον ξενοδοχειακό κλάδο και θα σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, όπως το πρόβλημα με τις ΕΜΕ που θίγουμε ανωτέρω, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Το Εξοικονομώ

Η ΠΟΞ τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί η άμεσα η προκήρυξης του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους – ανάγκη να υπάρξει προηγούμενη διαβούλευση σε σχέση με τις επιλέξιμες δαπάνες, ώστε οι επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό..

Η ΠΟΞ ζητά ακόμη διευκόλυνση – κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net – metering). Σχετικά κρίνεται απαραίτητο: α. να ενισχυθούν άμεσα οι υφιστάμενες υποδομές του δικτύου ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα φορτία που θα δημιουργηθούν, και β. να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους.

Ο κόφτης

Τέλος όσον αφορά το ΕΣΠΑ ότι λόγω του υποχρεωτικού κριτηρίου των  Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ), πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που λειτουργούν εποχικά, αποκλείονται από το ΕΣΠΑ και στερούνται της δυνατότητας εκσυγχρονισμού. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων θα πρέπει να προβλεφθεί δυνατότητα απόκλισης από το συγκεκριμένο κριτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση προτείνουμε , λέει η ΠΟΞ, είτε να προσμετράται στις ΕΜΕ και ο αυτοαπασχολούμενος ή οι ΕΜΕ να υπολογίζονται συνεκτιμούμενης της εποχικότητας.

Πηγή: ot.gr