Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Η  τοπική αυτοδιοίκηση και η αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η Μεσσηνία με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την καθημερινή δραματική απώλεια συμπολιτών μας ένα εύλογο ερώτημα τίθεται: Θα μπορούσε η τοπική αυτοδιοίκηση να προσφέρει περισσότερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να αναλάβει ηγετικό ρόλο; Θα μπορούσε να καλύψει  τις δυσλειτουργίες του υγειονομικού συστήματος και τις αδυναμίες του κεντρικού κράτους;

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις όποιες προσπάθειες  έχουν γίνει από  τον Δήμο Καλαμάτας θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα:

Α. Εμβολιαστικό κέντρο

Το έχουμε προτείνει πολλάκις. Θα είχε βοηθήσει αφού θα υπήρχε αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα δεν θα είχε παρεμποδιστεί η λειτουργία των τακτικών ιατρείων του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Πρόσφατα μάλιστα τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας του εμβολιαστικού κέντρου από τον Δήμο Καλαμάτας ο καθηγητής Παθολογίας και σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πανδημίας κος Χαλβατσιώτης.

Β. Ενεργοποίηση των δημοτικών ιατρείων

Με δεδομένη την απουσία ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας κάλυψης υπήρχε μεγάλη αναγκαιότητα για ανάπτυξη των δημοτικών ιατρείων. Υπάρχουν και το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Σε άλλους δήμους ενεργοποιήθηκαν τα δημοτικά ιατρεία με παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που όπως γνωρίζουμε έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην περίοδο της οικονομικής κρίσης παλαιότερα και τώρα κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Γ. Μοριακά και rapid τεστ

Με δεδομένη την μη συνταγογράφηση των rapid και των μοριακών τεστ και την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση θα μπορούσε ο Δήμος Καλαμάτας να παρέμβει καταλυτικά. Συγκεκριμένα ο Δήμος έχει την δυνατότητα  να διεξάγει διαγωνισμούς για να εξασφαλίσει φθηνότερα τεστ όπως αντίστοιχα οι Δήμοι Χαλανδρίου, Νεάπολης-Συκεών και Μοσχάτου -Ταύρου (οι οποίοι εξασφάλισαν για τους δημότες τους PCR στο ήμισυ σχεδόν του πλαφόν).  Σαφώς βέβαια θα έπρεπε τα συγκεκριμένα τεστ  να συνταγογραφούνται όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις.

Γενικώς η πανδημία ανέδειξε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη υποστήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Και υποστήριξη όχι μόνο με την μορφή ψηφισμάτων αλλά και ανάληψης δράσης ακολουθώντας καλές πρακτικές  άλλων δήμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μανώλης Μάκαρης

Ιατρός καρδιολόγος MSc Νανοϊατρικής, MA Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»