Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Η Βρετανία είναι η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο – Ποιά είναι η πιο χαρούμενη

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Sapien Labs, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επισήμως η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο μαστίζεται από δίκαιες και άδικες διχόνοιες. Συχνά φαίνεται ότι οι νέοι στρέφονται εναντίον των ηλικιωμένων, οι ενοικιαστές εναντίον των ιδιοκτητών σπιτιού, οι Remainers εναντίον των Brexiteers, οι ρεπουμπλικάνοι εναντίον των βασιλικών. Αλλά τώρα, μια νέα έκθεση αποκάλυψε ότι είναι όλοι ενωμένοι στο να είναι απίστευτα δυσαρεστημένοι.

Η Δομινικανή Δημοκρατία αναδείχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, ενώ η Σρι Λάνκα και η Τανζανία κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Sapien Labs, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επισήμως η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο. Ο οργανισμός διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε 71 χώρες για την ετήσια έκθεσή του Mental State of the World, προκειμένου να μετρήσει πώς η «εσωτερική κατάσταση των ανθρώπων επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στο πλαίσιο της ζωής τους».

Χρησιμοποιώντας τα ευρήματά τους, συνέταξαν μια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων και των πιο δυστυχισμένων χωρών στον κόσμο. Το Ουζμπεκιστάν αναδείχθηκε ως η πιο δυστυχισμένη χώρα του κόσμου, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έρχεται στη δεύτερη θέση. Κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε πόλεμο και ανθρωπιστικές κρίσεις σε χώρες όπως το Ιράκ, η Υεμένη και η Ουκρανία εξακολουθούν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Βρετανούς.

Αποτελεί έκπληξη; Όχι

Η Δομινικανή Δημοκρατία αναδείχθηκε ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, ενώ η Σρι Λάνκα και η Τανζανία κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Sapien Labs διαπίστωσε επίσης ότι η δραματική κάμψη της ψυχικής ευεξίας που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID το 2020 συνεχίζει να υφίσταται. «Η προσδοκία ενδεχομένως να ήταν ότι μόλις έληξε ο εγκλεισμός και υποχώρησε η απειλή του COVID, η συλλογική ψυχική υγεία θα άρχιζε να ανακάμπτει προς τα προ της πανδημίας επίπεδα», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Sapiens Labs σημείωσε ότι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις όσον αφορά στην ψυχική ευημερία, ενώ οι περισσότερες χώρες της Αγγλικής σφαίρας κατατάσσονται χαμηλά

«Ωστόσο, τα δεδομένα σε 64 χώρες υποστηρίζουν το αντίθετο – ότι οι επιπτώσεις της υποβαθμισμένης παγκόσμιας ψυχικής ευημερίας έχουν γίνει μια νέα κανονικότητα». Υπέροχα.

Τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Υπήρξαν πολλές πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με την κρίση ψυχικής υγείας των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρόσφατα στοιχεία του NHS να αποκαλύπτουν ότι υπήρχαν περισσότερες από 3.500 επείγουσες παραπομπές παιδιών κάτω των 18 ετών τον Μάιο του 2023, τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τον Μάιο του 2019.

Smartphone και επεξεργασμένη τροφή

Επιπλέον, πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation διαπίστωσε ότι το 34% των νέων ηλικίας 18-24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμπτώματα μιας κοινής ψυχικής διαταραχής.

Η Sapiens Labs σημείωσε ότι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις όσον αφορά στην ψυχική ευημερία, ενώ οι περισσότερες χώρες της Αγγλικής σφαίρας κατατάσσονται χαμηλά.

«Ο πλούτος και η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγούν απαραίτητα σε καλύτερη ψυχική υγεία» σημείωσαν οι ερευνητές.

Επίσης επισήμαναν ότι και στις πλουσιότερες χώρες, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν smartphone σε νεαρή ηλικία και να καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

*Με πληροφορίες από Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Reuters
Πηγή: in.gr