Σάββατο
21
Δεκέμβριος
TOP

Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης – ελεύθερων επαγγελματιών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης με τους ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους) που εισάγει τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα και πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο για 473.000 δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά ράβει «κοστούμι» 10.920 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με την προσδοκία να μειώσει τη φοροδιαφυγή και προσδοκώντας σε ένα όφελος κοντά στο μισό δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, στα ταμεία του Δημοσίου από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, μπαίνουν 1,709 δισ. ευρώ.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (σε μία διετία) με το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί επιπλέον να αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι επαγγελματίες στην αντεπίθεση

Στην παγίδα πρόσθετης επιβάρυνσης αντιδρούν δυναμικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν πανέτοιμοι να συγκρουστούν με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να βγουν στους δρόμους αρχής γενομένης από σήμερα, Τετάρτη (22/11), με την Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων να δίνει στις 13.00, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, το πρώτο ραντεβού διαμαρτυρίας.

Με το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να είναι συγκρουσιακό οι φορείς της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων παραχώρησαν προχθές συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκφράζοντας την οργή για το «άδικο τσουβάλιασμα» των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συλλήβδην ως «φοροκλέφτες».

Αλλαγές που δεν αρκούν

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση που έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες επιχειρεί ορισμένες αλλαγές όμως αυτές δεν θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και δεν είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:

  • Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητικότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες.
  • Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Στην αναγνώριση εισοδημάτων και από άλλες πηγές  όπως εισοδήματα από ενοίκια, τόκους, μερίσματα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την  ελάχιστη αμοιβή. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται τυχόν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
  • Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η μεταρρύθμιση καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο όσοι θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά εκείνων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά μπορεί να ισχυριστούν κάτι τέτοιο», αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η αγορά από την άλλη, οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μετά τις αλλαγές αναφέρουν ότι ήδη χωρίς εξαίρεση, φορολογούνται από μηδέν εισόδημα, με το τέλος επιτηδεύματος, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ, για ένα μισθωτό.

πηγη in.gr