Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Κλιματική αλλαγή: Το ζοφερό μέλλον που απειλεί την Ελλάδα

Το περασμένο καλοκαίρι στην Ευρώπη είχε σημάνει συναγερμός. Η πιο ακραία ξηρασία των τελευταίων 500 ετών «χτυπούσε» τη Γηραιά Ηπειρο με έναν παρατεταμένο καύσωνα και μια πρωτοφανή έλλειψη νερού να προκαλούν καταστάσεις άνευ προηγουμένου: εμβληματικά ποτάμια έμεναν στεγνά από νερό, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας εμφάνιζε πτώση, οι προσδοκίες για τις καλλιέργειες ήταν οι πλέον χαμηλές· η ανησυχία για τον πλανήτη κυριαρχούσε.

Μία ελληνική μελέτη που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας έρχεται να επιβεβαιώσει τις δυσμενέστερες προβλέψεις και για τη χώρα μας: η Ελλάδα αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με συνθήκες σοβαρής ξηρασίας τα επόμενα χρόνια. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η χώρα μας, σε κάποιες περιοχές, πρόκειται να βιώσει πιο έντονα και πιο παρατεταμένα επεισόδια ξηρασίας, με τη διάρκειά τους να αυξάνεται έως και κατά τέσσερις μήνες ανά πενταετία…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το φαινόμενο θα εκδηλωθεί στο εγγύς μέλλον στις περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδας και μετά το δεύτερο μισό του αιώνα θα πλήξει τη Δυτική Ελλάδα, ενώ άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ξηρασία προβλέπεται πολύ έντονη σε πεδινές περιοχές αγροτικού ενδιαφέροντος, όπως στη Θεσσαλία και την Ανατολική Κρήτη. Τα στοιχεία διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον: ερημοποίηση, χαμένες αγροτικές εκτάσεις, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.

Τα δεδομένα της μελέτης

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δύο από τα σενάρια της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ως το τέλος του αιώνα: το «ενδιάμεσο σενάριο» που προβλέπει πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να κυμαίνονται κοντά στα σημερινά επίπεδα ως το 2050 και έπειτα θα αρχίσουν να μειώνονται – χωρίς όμως να μηδενιστούν – γεγονός που θα σημάνει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7°C και το «χειρότερο σενάριο», βάσει του οποίου τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όχι μόνο δεν θα έχουν μειωθεί, αλλά θα έχουν διπλασιαστεί έως το 2050, με αποτέλεσμα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 4,5°C ως το 2100. Οι συνέπειες για το Κλίμα θα είναι ολέθριες.

«Στόχος μας ήταν να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά της ξηρασίας που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, σε όσο γίνεται πιο υψηλή χωρική ανάλυση. Ετσι, χωρίσαμε τη χώρα σε “τετράγωνα” έκτασης πέντε επί πέντε χιλιομέτρων» λέει στα «ΝΕΑ» η φυσικός Νάντια Πολίτη, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του Ινστιτούτου ΙΠΡΕΤΕΑ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η οποία εκπονεί διδακτορική διατριβή στο πλαίσιο της οποίας υλοποιήθηκε η μελέτη.

«Η υψηλή χωρική ανάλυση κρίθηκε απαραίτητη λόγω της πολυπλοκότητας της τοπογραφίας που χαρακτηρίζει την Ελλάδα: το ανάγλυφό της, τις οροσειρές, τα πολλά χιλιόμετρα των ακτογραμμών της, στοιχεία που προσδίδουν μια μεταβλητότητα στο κλίμα ανά περιοχή. Μέσω του παγκόσμιου μετεωρολογικού μοντέλου Weather Research and Forecasting Model, πήραμε έναν μεγάλο όγκο κλιματικών δεδομένων, που αξιολογήθηκαν βάσει μετρήσεων από δεδομένα των σταθμών της ΕΜΥ, για κάθε “τετράγωνο” του πλέγματος, όπως βροχή, θερμοκρασία, υγρασία, για το χρονικό διάστημα 1984 – 2004, το οποίο χρησιμοποιήσαμε ως περίοδο αναφοράς ώστε να γίνει σύγκριση με αντίστοιχες 25ετίες στο μέλλον» προσθέτει η υποψήφια διδάκτορας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη  tanea.gr