Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Επερώτηση: Σοβαρές απώλειες σε κοπάδι αιγών στην Αλαγονία Μεσσηνίας από επίθεση αγέλης άγριων ζώων

Επερώτηση Περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου για τις “Σοβαρές απώλειες σε κοπάδι αιγών στην Αλαγονία Μεσσηνίας από επίθεση αγέλης άγριων ζώων” στην περιοχή της  Αλαγονίας. Περίπου 50 νεκρά ζώα εντοπίστηκαν στο Μεσσηνιακό Ταϋγετο με την τοπική κοινότητα να αναφέρεται σε αγέλη λύκων, και το γεγονός να προκαλεί έντονη ανησυχία. ΓΙα τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Περιφερειακή Αρχή ερωτούν οι περιφερειακού σύμβουλο Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης. 

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά, την επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Δεκάδες νεκρά ζώα (γίδια παραδοσιακής φυλής) είναι ο απολογισμός της επίθεσης που δέχτηκε κοπάδι σε περιοχή της Αλαγονίας στο Μεσσηνιακό Ταΰγετο, την Παρασκευή 18 Οκτώβρη 2024.

Είναι η πιο φονική επίθεση που έχει σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή από αγέλες σαρκοφάγων ζώων με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία από κτηνοτρόφους, κατοίκους και επισκέπτες.

Η Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας σε ανακοίνωσή της αναφέρεται σε αγέλη λύκων, ενώ, παράλληλα,  υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες αναφορές για λύκους που έχουν θεαθεί σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Τα τσακάλια επίσης, αποδεδειγμένα προκαλούν εκτεταμένες ζημιές λόγω της ανεξέλεγκτης και πρωτοφανούς εξάπλωσής τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Περιφέρειας.

Οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν άμεσα να παρέμβουν και να δώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις, για το είδος των άγριων ζώων, την εξάπλωση και συγκέντρωσή τους, τους κινδύνους και τον τρόπου αντιμετώπισής.

Σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βιώνουν σωρεία προβλημάτων, τα οποία κάνουν δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανεπαρκή κανονισμό του ΕΛΓΑ, που προβλέπει αποζημίωση μόνο για ζημιές από κατασπαράξεις μεγαλύτερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας, δηλαδή από 4 ενήλικα (άνω του έτους) αιγοπρόβατα ή από 17 αμνοερίφια (κάτω του έτους) και πάνω. Το ίδιο το ύψος της αποζημίωσης, δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Παράλληλα, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία ανεύρεσης των απολεσθέντων ζώων και προσκόμισής τους κατά τον έλεγχο, που είναι προϋπόθεση για την αποζημίωση.

Μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι, επίσης,  η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση λαϊκών προβλημάτων όπως αυτό. Αντί να πάει άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, μαζί με κτηνίατρο ώστε  επιτόπου να διαπιστώσει τι έγινε, να πάρει δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις κλπ, όλα αυτά καθυστερούν, λόγω και της έλλειψης προσωπικού.

Ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή, τι μέτρα θα πάρει για:

  • Να διαπιστωθεί από τι είδους ζώα έγιναν οι συγκεκριμένες επιθέσεις.
  • Να απαντηθεί επιστημονικά αν υπάρχουν λύκοι στον Ταΰγετο και  συνολικά στην Πελοπόννησο.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι λόγω τέτοιων επιθέσεων από το πρώτο ζώο στο 100%, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των σαρκοφάγων αυξάνεται, οι επιθέσεις γίνονται πιο συχνές και τα ζώα που σκοτώνονται σε κάθε επίθεση, περισσότερα.
  • Να ενισχυθούν με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε, άμεσα να γίνονται οι καταγραφές, να βγαίνουν πορίσματα κλπ.
  • Να  τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και η προβλεπόμενη αποζημίωση να επιτρέπει την πλήρη αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, χωρίς κανένα κατώτερο όριο ζημιάς – πλαφόν.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Nίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης