Χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, δίνοντας μάλιστα και τη δική του συμβουλή.
Ο Δήμαρχος στο κατάμεστο από φοιτητές και μεταπτυχιακούς, Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας. Γιατί πιστεύω βαθιά ότι η επαφή με τη νέα γενιά -όχι ότι εμείς έχουμε μεγαλώσει-, έχει πάντα να προσφέρει. Για τις ιδέες, τις απόψεις και τις αντιλήψεις. Για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα διάφορα ζητήματα. Γιατί είναι η νέα γενιά εκείνη που δεν πρέπει ποτέ να σταματά να μάχεται και να παλεύει για ιδανικά και αξίες που είναι ταυτισμένες με την Ελλάδα μας.
Σήμερα το θέμα μας είναι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Τα γεγονότα του Νοέμβρη του ’73. Γεγονότα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη για τη Δημοκρατία μας. Άλλωστε η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της δράσης ενάντια στη δικτατορία.
Και είμαστε όλοι εμείς σήμερα που με τη στάση μας τιμούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην αποκατάσταση και εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ένας αγώνας διαρκής για την περιφρούρηση των ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Ελευθερία και Δημοκρατία. Έννοιες συνδεδεμένες με το DNA του λαού μας. Ενός λαού υπερήφανου. Ενός λαού που διαχρονικά μάχεται για τις Αξίες και τα Ιδανικά του. Όπως και τόσες φορές στο ένδοξο παρελθόν μας.
Και θα μου επιτρέψετε να πω, ξεφεύγοντας από το σημερινό θέμα, αλλά όχι από την ουσία του. Γιατί 200 χρόνια πριν για τα ίδια ιδανικά, γιατί τις ίδιες αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας έδωσαν τη μάχη η πρόγονοί μας. Και είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί από εδώ την Καλαμάτα, εστάλη η περίφημη προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς η οποία διακήρυττε με σθένος και παρρησία τις αρχές και τις αξίες αυτές σε όλο τον κόσμο.
Δεν θέλω να σας κουράσω. Κλείνω λέγοντας το εξής και απευθύνομαι σε όλους εσάς, τη νέα γενιά, όχι μόνο ως Δήμαρχος, αλλά και ως πατέρας. Μη σταματάτε να διεκδικείτε τα όνειρά σας. Να μάχεστε πάντα για τις Αρχές και τις Αξίες σας. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».
Ακολούθως, με πανεπιστημιακή προσοχή και νηφαλιότητα, το φοιτητικό ακροατήριο άκουσε τις ομιλίες των συναδέλφων τους – προέδρων των τμημάτων, Δημήτρη Ταμπάκη και Μητσέα Μιχάλη.
Για τα ιστορικά γεγονότα, τις αιτίες που γέννησαν τη Δικτατορία και την αιματηρή εξέγερση του Πολυτεχνείου, μίλησε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου, Θανάσης Χρήστου. Όπως είπε οι αιτίες εντοπίζονται στο μετεμφυλιακό κράτος και στην εξάρτηση από ξένες δυνάμεις που αυτό είχε.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τα γεγονότα της 16/17 Νοέμβρη 1973.