Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Μόλις το 2% των Ελλήνων εργάζεται στον χώρο της τεχνολογίας

Aύξηση του αριθμού των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας έφερε η πανδημική κρίση και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, που αυτή προκάλεσε. Εν μέσω πανδημίας, το 2020 πραγματοποιήθηκαν ανά την Ευρώπη εκτεταμένες προσλήψεις εργαζομένων στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT).

Ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο αυξήθηκε το 2020 κατά 7,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Την ίδια χρονιά, οι εργαζόμενοι στις ΤΠΕ στην Ευρώπη ανερχόταν σε περίπου 8 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 4,3% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ, έναντι 3,9% το 2019.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο κλάδος της τεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά είναι ότι το 2020 ο ρυθμός αύξησης του προσωπικού στο ICT ήταν σημαντικά ταχύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο την τελευταία δεκαετία.

Το ποσοστό των απασχολούμενων στον κλάδο ICT αυξάνεται συνεχώς από το 2011. Ωστόσο, μεταξύ 2019 και 2020 το ποσοστό αύξησης ήταν 7,5% σε σύγκριση με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,2% της τελευταίας δεκαετίας. «Αυτό προφανώς συνδέεται και με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο το φάσμα της οικονομίας» αναφέρει η Eurostat στην οποία ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα διεκδικεί μια αρνητική «πρωτιά» στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το ποσοστό των εργαζομένων στις ΤΠΕ στο σύνολο του εργατικού δυναμικού. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με το μικρότερο ποσοστό απασχολουμένων στο ICT στο σύνολο των εργαζομένων, το οποίο μόλις που φτάνει το 2%.

Για το 2020, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα έχει η Ρουμανία με 2,4% και ακολουθεί η Κύπρος με μόλις 3,1% των εργαζομένων στη χώρα να απασχολείται στον τομέα της τεχνολογίας. Στο άλλο άκρο αυτής της κλίμακας βρίσκεται η Φινλανδία, όπου το ποσοστό των ειδικών ICT είναι 7,6%, αλλά και η Σουηδία με 7,5%.

Σχετικά υψηλά ποσοστά καταγράφουν η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Δανία (σε όλες το σχετικό ποσοστό είναι πάνω από 5%).

Δυναμικά οι γυναίκες

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς τον αριθμό των εργαζομένων στις ΤΠΕ, ωστόσο, έχει και μια θετική επίδοση να επιδείξει. Εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης γυναικών στον κλάδο.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που απασχολούνται ως ειδικοί ICT ήταν άνδρες: κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο των εργαζομένων στον τομέα είναι γυναίκες.

Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που εργάζονται στην τεχνολογία καταγράφονται στη Βουλγαρία (28,2%), στην Ελλάδα (26,5%) και στη Ρουμανία (26,2%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά έχουν η Ουγγαρία (12,3%), η Μάλτα ( 11%) και η Τσεχία (10,3%).

Στην ΕΕ συνολικά, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 18,5% το 2020. Ωστόσο, ο ρυθμός ένταξής τους στον εργασιακό στίβο της τεχνολογίας παρουσιάζει ταχύτερη αύξηση την τελευταία δεκαετία. Ως αποτέλεσμα η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα έχει μειωθεί από το 2011 μέχρι το 2020 κατά 3%.

www.powergame.gr