Στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Συκικής τέθηκαν μια σειρά από θέματα με κρίσιμο αυτό των τιμών για τη νέα χρονιά, εκεί όπου η Συκική προχωρά παρά τις πολλές δυσκολίες σε μια σημαντική παρέμβαση με νέα αύξηση των τιμών όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης, Παναγιώτη Παπαγεωργίου.
Στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Συκικής τέθηκαν μια σειρά από θέματα με κρίσιμο αυτό των τιμών για τη νέα χρονιά, εκεί όπου η Συκική προχωρά παρά τις πολλές δυσκολίες σε μια σημαντική παρέμβαση με νέα αύξηση των τιμών όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης, Παναγιώτη Παπαγεωργίου.
«Από αύριο ξεκινούν να ανοίγουν τα απεντομωτήρια της Μεσσηνίας και ο κόσμος ήδη από τα πρώτα μηνύματα της Λακωνίας δείχνει την εμπιστοσύνη του στην οργάνωση της Συκικής» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου. Ακολούθως στάθηκε στις δυσκολίες που σημειώνονται με τις πιέσεις που ασκούνται με την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους «…υπάρχει πράγματι πρόβλημα στο κόστος παραγωγής και μεταποίησης και παρατηρείται αύξηση τεράστια. Παρ’ όλα αυτά συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε και για εμάς είναι σημαντικό που ο παραγωγός δείχνει εμπιστοσύνη στην οργάνωση που είναι μια οργάνωση υγιής», πρόσθεσε.
Η φετινή αύξηση είναι της τάξης του 4% ενώ σταδιακά τα τελευταία 5 χρόνια η συνεχόμενη στήριξη με αυξήσεις φθάνει για το προϊόν το 35%!!!
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές :
Α ποιότητα από 2,30 πήγαν στα 2,40
Β ποιότητα από 2.10 πήγαν στα 2,20
Γ ποιότητα από 1,40 πήγαν στα 1,45
Δ ποιότητα από 1,20 πήγαν στα 1,25
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΚΑ
Α ποιότητα από 3,00 πήγαν στα 3.10
Β ποιότητα από 2,70 πήγαν στα 2,80
Γ ποιότητα από 2,30 πήγαν στα 2,35
Δ ποιότητα από 2,10 πήγαν στα 2,15
Ο Πρόεδρος της Συκικής ανέφερε πως «…οι παραγωγοί ξέρουν πως η Συκική είναι το σπίτι τους και όσο πιο γρήγορα έρθουν τα σύκα τόσο πιο γρήγορα θα προωθηθούν στην αγορά γιατί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από την Τουρκία», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στις κινήσεις επένδυσης που γίνονται «…η Συκική επενδύει σε όλα τα ακίνητα όπως βλέπουμε να γίνεται και η νέα υποδομή στο οικόπεδό μας στην οδό Κρήτης όπου μπορεί εκεί να γίνει ένα τετραόροφο κτήριο. Εμείς αξιοποιούμε τα έσοδα που έρχονται που πάνε στον παραγωγό μέσα από πολλά κτήρια που αξιοποιούνται».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ποσότητες αναμένεται μια αύξηση 25%-30%. «Σαν παραγωγή υπολογίζουμε σε 1.600 τόνους με το σύνολο εάν πάει καλά θα φθάσει τις 2.000», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ζήτημα ωστόσο υπάρχει με το θέμα της αναδιάρθρωσης: «Οι συκιές γεράσανε υπάρχει η προοπτική της αναδιάρθρωσης είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν μας καλύπτει ορθολογικά με τον τρόπο που υπάρχει, γιατί πρέπει για μια 5ετία το απολεσθέν εισόδημα να καλυφθεί και πρέπει αυτό να δοθεί με άλλους τρόπους από το ΥΠΑΑΤ εύχομαι να έχουμε ένα αποτέλεσμα»
Σκέψεις γίνονται όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαγεωργίου και για ένα μουσείο για το προϊόν με συκεώνα επισκέψιμο, ενώ κλείνοντας στάθηκε εμφατικά στην προβληματική κατάσταση με την έλλειψη εργατικών χεριών «…Δύσκολο το θέμα με τα εργατικά χέρια. Κοιτάμε και έναν άλλο τρόπο να βάλουμε δίχτυα μέσα από ένα πρόγραμμα», σημείωσε.