
Δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία εισάγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δίνουν τις κατευθύνσεις για τη δόμηση στους οικισμούς. Ειδικότερα πρόκειται για τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έτσι θα επιλυθεί η κανονιστική ασάφεια, θα ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης των μικρών οικισμών, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά του κάθε τόπου, ώστε να θεμελιωθεί η χωροταξική και πολεοδομική ασφάλεια.
Ερωτήσεις – απαντήσεις για τους οικισμούς
1.Ποια η αρτιότητα και το αναγκαίο «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένο δρόμο που προκρίνει το ΥΠΕΝ;
Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ) είναι ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο που αφορά οικισμούς έως και 700 κατοίκους. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, προβλέπεται η δυνατότητα, κατά την οριοθέτηση των οικισμών, στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, να διευρύνεται το όριό τους πέρα από τη Ζώνη Β1, έως το σημερινό όριο του οικισμού, κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης.
Σε αυτή τη συγκεκριμένη ζώνη των οικισμών άρτια θα θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό. Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το ΠΔ οριοθέτησης του οικισμού. Για τα υπόλοιπα μεγέθη, όρους και περιορισμούς δόμησης, ισχύουν τα οριζόμενα για την ζώνη Β1. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης.