Ο εφιάλτης είναι εδώ: τα νοικοκυριά να χρειαστεί να πληρώσουν 5-6 δισ. ευρώ για να αγοράσουν τις ίδιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασαν και πέρυσι για να περάσουν τον χειμώνα.
Όταν πέρυσι τον Οκτώβριο η σεζόν ξεκίνησε με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,16 ευρώ ανά λίτρο και τώρα κινδυνεύουμε να ξεκινήσουμε να το πληρώσουμε 1,7 ευρώ, όταν το φυσικό αέριο είχε πέρυσι τον Οκτώβριο 6 λεπτά η κιλοβατώρα και φέτος μπορεί να εκτοξευτεί και πάνω από τα 24 λεπτά, ο κίνδυνος γίνεται εύκολα αντιληπτός.
Αν παραμείνουν αυτές οι τιμές και το επόμενο χρονικό διάστημα –προς το παρόν όλες οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες– τότε τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με το δίλημμα ή να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ή να πληρώσουν πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου παραμένουν στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, με δεδομένο το «δημοσιονομικό βαρίδι» που έχει δημιουργηθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, τα περιθώρια για πολύ γενναία στήριξη από την πλευρά του κράτους και για την κάλυψη της θέρμανσης είναι περιορισμένα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.
• Το φυσικό αέριο. Τα νούμερα που τεκμηριώνουν τον κίνδυνο της πολύ μεγάλης επιβάρυνσης των νοικοκυριών είναι πολύ συγκεκριμένα. Από το σύνολο της κατανάλωσης φυσικού αερίου –περίπου 30 TWH σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς– περίπου 8,2 τεραβατώρες διατίθενται μέσω του δικτύου διανομής και καταλήγουν κυρίως στα νοικοκυριά. Αρα, σε ετήσια βάση, τα νοικοκυριά καταναλώνουν για θέρμανση περίπου 16 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Τον Ιανουάριο του 2021 μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου κόστιζε 1,6 λεπτά στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Τον Οκτώβριο του 2021 η περυσινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με την τιμή στα 6,38 λεπτά του ευρώ αυξημένη κατά 294% σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, καθώς η ενεργειακή κρίση είχε ήδη ξεσπάσει. Φτάσαμε τον Αύγουστο φέτος στα 17 λεπτά του ευρώ και ο εφιάλτης είναι η τιμή του Σεπτεμβρίου. Επειδή η τιμολόγηση γίνεται με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή του προηγούμενου μήνα, από τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να τιμολογούνται με βάση τα 300άρια που καταγράφονται εδώ και μερικά 24ωρα για την τιμή της μεγαβατώρας. Ακόμη λοιπόν και αν ληφθούν υπόψη οι εκπτώσεις που γίνονταν μέχρι τώρα (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης), οι τελικοί καταναλωτές κινδυνεύουν να πληρώσουν μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου ακόμη και πάνω από 24-25 λεπτά. Με δεδομένη την κατανάλωση, ο «λογαριασμός» κινδυνεύει να φτάσει ακόμη και στα 4 δισ. Αν λοιπόν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών το επόμενο διάστημα ή πολύ γενναία επιδότηση από το κράτος (εξελίξεις και οι δύο όχι πολύ πιθανές με βάση τα τωρινά δεδομένα), η «στροφή» σε άλλο καύσιμο θα μπει αναγκαστικά στο τραπέζι.
• Τα ξύλα και τα pellet. Δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, η τιμή του ξύλου αλλά και του pellet αναμένεται ότι θα είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Παρά την αύξηση της τιμής η «στροφή» στην καύση αναμένεται να είναι ακόμη πιο μεγάλη φέτος, ειδικά στη Β. Ελλάδα και τις ορεινές περιοχές.
πηγή: www.moneyreview.gr