Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Ο Καραμανλής, η Τουρκία, η «Γαλάζια Πατρίδα», η Χάγη, τα 12 ναυτικά μίλια και στο βάθος η Κάρπαθος (video)

Βαραίνουν τα σύννεφα στη Νέα Δημοκρατία κάθε φορά που η επικαιρότητα φέρνει στο προσκήνιο τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής, σήμερα, παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την 80ή Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου -στην Παλαιά Βουλή- και με την ομιλία του συντήρησε το εσωκομματικό «μούδιασμα» στη «γαλάζια» παράταξη. Τα εθνικά θέματα παραμένουν η αιχμή του δόρατος της κριτικής και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, αρκετά πιο μετριοπαθής από τον Αντώνη Σαμαρά, φρόντισε να στείλει και πάλι μηνύματα.

Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση με νόημα ενώ είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη αντίδρασή του στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Με φόντο τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άφησε, με τον δικό του τρόπο, αιχμές για τους χειρισμούς του Μαξίμου.

«Θα πρέπει στον οποίον διάλογο να είμαστε εμείς ξεκάθαροι στο τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε» και «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις με πρόσχημα την ειρήνη με την Τουρκία», είπε απαντώντας ουσιαστικά στην πολιτική των «ήρεμων νερών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έφερε ως παράδειγμα την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνοντας πως είχε βάλει «κόκκινες γραμμές» στα ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας με την Τουρκία, χωρίς όμως να «αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός».

Η σημασία του Αιγαίου

Ο Κώστας Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στο Αιγαίο και τη σημασία του για τον Ελληνισμό. «Το Αιγαίο είναι η φυσική άμυνα της πατρίδας μας. Είναι στρατηγικός κόμβος για τις συγκοινωνίες. Το Αιγαίο κάνει την Ελλάδα υπολογίσιμο ναυτικό και γεωπολιτικό παράγοντα. Στο Αιγαίο λοιπόν κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού αλλά και οι αντοχές του. Είναι καθήκον μας, καθήκον μας ιερό, να το υπερασπιστούμε πάση δυνάμει», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής στις πρώτες του κουβέντες δήλωσε συγκινημένος «για να τιμήσουμε μια μέρα πλήρη συμβολισμών και μηνυμάτων».

Μηνυμάτων, όπως είπε, που εμπνέουν και καθοδηγούν και που απευθύνονται σε πολλούς αποδέκτες για την Κάρπαθο, για τα Δωδεκάνησα, για το Αιγαίο μας, για την πατρίδα μας.

Μοναδικό γεγονός η απελευθέρωση της Καρπάθου λέει ο Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κάρπαθος και όλα τα νησιά του Αιγαίου, παρόλο που βίωσαν την τραγωδία πολλών κατακτητών κατά τη διάρκεια των αιώνων, παρέμειναν ελληνικά, τόσο στη σύνθεση και τη συνείδηση του πληθυσμού τους όσο και ως προς την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Η συνείδηση αυτή, αλλά και η φλόγα της προσμονής για απελευθέρωση και για ένωση με τον εθνικό κορμό, – υπογράμμισε – παρέμεναν άσβεστες και σε πλήρη εγρήγορση.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι κατά την Επανάσταση του 1821, τα Δωδεκάνησα κατέβαλαν μεγάλο τίμημα σε θυσίες και καταστροφές, όπως το ολοκαύτωμα της Κάσου, αλλά δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στο Ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε.

Όμως, συνέχισε, χρόνια μετά, η Κάρπαθος ενσάρκωσε με το παράδειγμά της τη λαχτάρα και την επαγρύπνηση και αυτού του κομματιού του Αιγαίου για απελευθέρωση από ξένους κατακτητές και για εθνική ολοκλήρωση. Αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών, χωρίς καμιά προετοιμασία, πόρους ή εφόδια, χωρίς συνεννόηση με τον έξω κόσμο, με μόνο οδηγό το εθνικό τους φρόνημα, πρόσθεσε ότι οι Καρπάθιοι επαναστάτησαν και σύντομα πήραν την εξουσία από τους Ιταλούς, ύψωσαν την ελληνική σημαία και ανακήρυξαν την απελευθέρωση του νησιού τους και της Κάσου και την ένωσή τους με την Ελλάδα (…).

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.in.gr πατώντας ΕΔΩ