Aπό τότε που το chatGPT λανσαρίστηκε τον Νοέμβριο, μια νέα μίνι βιομηχανία ξεφύτρωσε σαν μανιτάρι αψηφώντας την ευρύτερη ύφεση στην τεχνολογία. Δεν περνάει εβδομάδα χωρίς κάποιος να παρουσιάσει μια “γενετική” τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) υποστηριζόμενη από “θεμελιώδη” μοντέλα – τους μεγάλους και πολύπλοκους αλγορίθμους που δίνουν στο chatGPT και σε άλλες συσκευές τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτό τη νοημοσύνη τους.
Στις 24 Φεβρουαρίου η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, κυκλοφόρησε ένα μοντέλο εν ονόματι LLaMA. Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ο Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla και του Twitter, θέλει να δημιουργήσει μια τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι λιγότερο “αφυπνισμένη” από το chatGPT. Ένας κατάλογος, που συντηρείται από τον Ben Tossell, έναν Βρετανό επιχειρηματία της τεχνολογίας, και κοινοποιείται υπό μορφή ενημερωτικού δελτίου, έχει μεγαλώσει πρόσφατα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Ask Seneca (που απαντά σε ερωτήσεις με βάση τα γραπτά του στωικού φιλοσόφου), το Pickaxe (που αναλύει τα δικά σας έγγραφα) και το Issac Editor (που βοηθά τους φοιτητές να γράψουν ακαδημαϊκές εργασίες).
Το chatGPT και τα υπόλοιπα chatbots μπορεί να συζητιούνται πολύ (και να επικοινωνούν με πολλούς: το chatGPT μπορεί να έχει πλέον περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες), αλλά το ενημερωτικό δελτίο του κ. Tossell υποδηλώνει ότι η πραγματική δράση στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι όλο και περισσότερο με κάθε τρόπο λιγότερο φλύαρες υπηρεσίες που ενεργοποιούνται από θεμελιώδη μοντέλα.